SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

2021-től nem építhetők kisebb tranzisztorok

Dátum: 2016-07-28 12:19:09   |  érdekes
Szerző: doga
A chipgyártók szerint a fejlődés 2021-től lassulhat le.

Már 2013-ban arról írtunk, hogy hamarosan megdőlhet Moore törvénye, amely lassan, de biztosan eléri a határait. A szakember évtizedekkel ezelőtt megjósolta, hogy a chipekben található tranzisztorok száma, illetve az egységek teljesítménye 18-24 havonta meg fog duplázódni, miközben méretük nem változik. Gordon Moore, az Intel Corp. társalapítója 2002 júliusában vehette át George W. Bush amerikai elnöktől az Amerikai Egyesült Államok legmagasabb rendű civil kitüntetését. Kitüntetésekor Moore azt nyilatkozta, hogy a chipipar a törvénynek megfelelő ütemben fog tovább fejlődni, némi lassulás ugyanakkor érezhető lesz. „A megduplázódás üteme valamelyest lassul” – mondta, majd hozzátette: „Fokozatosan eljutunk oda, hogy az egyes komponensek valóban egy-egy atomból épüljenek fel.”

Most a Semiconductor Industry Association (SIA) arra hívta fel a figyelmet, hogy legkésőbb 2021-től a tranzisztorokat nem lehet majd kisebb méretűre készíteni és nem lehet pusztán a tranzisztorok méretének további csökkentésével jobb chipeket gyártani. Ez pedig a teljes ágazat fejlődését lelassíthatja.

Napjainkban a korszerű chipek 14 nanométeres gyártási eljárással készülnek, és nagyon úgy tűnik, hogy a gyártók az 5 nanométeres gyártási eljárásnál érik majd el a fejlődés határait. Érdekesség ugyanakkor, hogy nem a fizika határai fognak gátat szabni a további fejlesztéseknek, hanem sokkal inkább a piacgazdasági szempontok. A 10 nanométeresnél kisebb tranzisztorokat tartalmazó chipeket nagyon nehéz már gazdaságosan gyártani.

A cégek számára megoldást jelenthet a tranzisztorok egymásra való helyezése. Mindez elsősorban a gyártók számára jelent majd a kihívást, ugyanis jelenleg még alig alkalmaznak ilyen jellegű technológiákat. Ennek oka részben az, hogy az ügyfelek, például az Apple és a Qualcomm, határozzák meg a keresletet és jelenleg nincs igényük ilyen megoldásokra. A másik ok, hogy jelentős mértékben lecsökkent a piaci szereplők száma. Amíg az 1990-es évek végén még 19 chipgyártó volt jelen a piacon, addig ma már csupán négy számít fontosnak: az Intel, a Globalfoundries, a TSMC és a Samsung.

Végül van még egy szempont, amely komoly kihívást jelent, ez pedig a fogyasztás. Könnyen eljöhet ugyanis az az időszak, amikor a számítógépek globális áramigénye meghaladja majd a világ energiatermelését.

Doga

Forrás: www.sg.hu



Címkék: Chipset Tranzisztor 

Ezt olvasta már?

krngfsnw

Hozzászólások

comments powered by Disqus