SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

A vírusirtók egy része csak kárt okoz?

Dátum: 2017-02-01 10:17:05   |  érdekes
Szerző: doga
A Firefox egyik volt fejlesztője azt állította, hogy a programok egy része több kárt okoz, mint hasznot.

Robert O'Callahan, a Firefox egykori fejlesztője érdekes álláspontot képvisel. A szakember úgy véli, hogy a felhasználóknak minden biztonsági szoftvert törölniük kellene a számítógépeikről, mert ezek a megoldások több kárt okoznak, mint hasznot. O'Callahan blogbejegyzésében többek között azt ecsetelte, hogy ezeket az alkalmazásokat nem csupán haszontalannak, hanem egyenesen károsnak tartja. Szerinte a vírusirtókat gyártó cégek borzasztóak, ezért senki ne vegye meg a termékeiket, ha pedig valakinek van a gépén ilyen program, az törölje azokat.

A szakember azt írta, hogy a vírusirtók megmérgezik a szoftver-ökorendszert, mert az agresszív magatartásuk és a pocsék programozási kultúrájuk miatt más fejlesztők számára nehézzé teszik, hogy javítsanak saját alkalmazásaik biztonságán. Egykori Firefox-fejlesztőként pontosan tudja, hogy miről beszél, ugyanis több esetben is blokkolták a vírusirtókat értékesítő cégek a böngésző javításait, ami miatt a felhasználók nem jutottak hozzá ezekhez a fontos frissítésekhez. Ezáltal sok idő ment veszendőbe, mert a fejlesztőknek ahelyett, hogy a saját termékeiken tudtak volna javítani, inkább a védelmi megoldásokat kellett foltozgatniuk.

Problémát jelent az is, hogy alig meri akár csak egy hardver- vagy szoftvergyártó is nyilvánosan kritizálni a vírusirtó-ipart, mert rá vannak utalva az együttműködésre. Amennyiben egy saját alkalmazás összeomlik, mert a biztonsági program közbeavatkozott, akkor a felhasználók az előbbit és nem az utóbbit tartják a felelősnek a dologért. Még ennél is rosszabb, ha egy vírusirtó rendkívüli módon lelassítja az adott szoftver működését, hiszen ilyenkor nehezen tudja bebizonyítani egy fejlesztő, hogy nem az ő terméke a hibás. O'Callahan csak egyetlen biztonsági megoldást „mentett fel”: a Windows Defendert.

Doga

Forrás: www.sg.hu



Címkék: Firefox Vírusirtók 

Hozzászólások

comments powered by Disqus