SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

25 cég az új HEVC tömörítési eljárásért

Dátum: 2014-01-20 12:13:14   |  érdekes
Szerző: doga
Huszonöt cég, köztük az Apple, a Cisco, a Humax és az LG, továbbá az MPEG Licencügyi Hivatala megállapodott egy új digitális tömörítési szabvány, a HEVC szabványportfóliójának kidolgozásában. A megállapodás lehetővé teszi, hogy 2014 tavaszára az egyes márkák már széles körben használhassák a HEVC-hez szükséges szabadalmakat.

Január közepén megállapodás született huszonöt vezető márka és kutatóintézet, valamint az MPEG Licensing Administration között a legújabb digitális tömörítési szabvány, a HEVC (High Efficiency Video Codec), más néven a H.265 bevezetéséről. A lépésnek köszönhetően az új adattömörítési eljárást használni kívánó cégek egyszerűen juthatnak hozzá a HEVC szabadalmi portfóliójának licencéhez, így a minden eddiginél hatékonyabb digitális adattovábbítás hamarosan meg tud jelenni a médiapiacon.

A HEVC leegyszerűsítve a videotartalmak tömörítésének új szabványa, amely az eddigiekhez képest hatékonyabban használja ki a rendelkezésre álló frekvenciakészletet, illetve internetes bitsebességeket. Különösen a Full HD felbontásnál négyszer részletgazdagabb UHD, avagy 4K felbontású tartalmak továbbításában fog megkerülhetetlen szerepet játszani az új eljárás, mind a műholdas műsorsugárzásban, mind a földfelszíni digitális műsorsugárzásban, mind az IPTV szabványú internetes adattovábbításban.

Eddig 25 vállalat biztosította támogatásáról az új szabvány szabadalmait tartalmazó licencfeltételeket. A HEVC-hez szükséges szabadalmak vizsgálata jelenleg is folyik, a tervek szerint 2014 tavaszától viszont már rendelkezésre fog állni az elkészült HEVC szabadalmi portfolió. Az engedélyezési és szabadalmazási folyamatban jelenleg az alábbi cégek vesznek részt: Apple, BBC, Cisco Technology, ETRI, Fraunhofer Intézet, Hitachi Maxell, Humax, JVC Kenwood, KT Corp, LG Electronics, M&K Holdings, NEC Corporation, Nippon Hoso Kyokai, Nippon Telegraph and Telephone Corporation, NTT Docomo, Orange SA, Siemens AG, SK Telecom, LM Ericsson, Thomson Licensing és Vidyo.

 

Doga

Forrás: www.digitalfernsehen.de



Hozzászólások

comments powered by Disqus