SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

5G-n vinné el a netet és a tévét az otthonokba a Telenor

Dátum: 2021-05-31 12:30:11   |  hazai
Szerző: Kriszti
Elindítja az első, kifejezetten vezetékes szolgáltatást vezeték nélküli megoldással kiváltó otthoni internet- és tévészolgáltatásának átfogó tesztelését a Telenor Magyarország.

Július elején kezdetét veszi a Telenor Magyarországnál az első kifejezetten, vezetékes szolgáltatást vezeték nélküli technológiával kiváltó (angolul fixed-wireless access, azaz FWA) otthoni internet- és tévészolgáltatásának átfogó tesztje. A teszt indulása megerősíti azokat a korábbi cégvezetői nyilatkozatokat, melyek alapján a saját vezetékes infrastruktúrával nem rendelkező operátor 5G-n biztosítana hozzáférést lakossági ügyfelek számára többek közt korlátlan interneteléréshez, illetve IP-alapú tévés tartalomszolgáltatáshoz.

A szolgáltató oldalán a hét elején megjelent regisztrációs felület szerint aki a regisztrációt követően felvételt nyer a tesztelői körbe, a tesztelés 12 hónapjában ingyen veheti igénybe a szolgáltatást, mely az internetelérésen és a 72 lineáris tévécsatornán túl tartalmazza majd az HBO GO előfizetést is. A szolgáltatáshoz az adatátviteli eszközöket (modemet, illetve szükség esetén kültéri berendezést), illetve a tévéadások vételéhez szükséges Apple TV beltéri egységet a Telenor biztosítja a tesztidőszak idejére.

A teszteléshez a Telenor a C-sávban (3,6 GHz-es tartomány) korábbi frekvenciaértékesítési eljáráson elnyert spektrumkapacitását használja, melynek alapvető jellemzője, hogy nagy sávszélességű adatkapcsolatot lehet általa felépíteni, ugyanakkor a hullámterjedési mutatók miatt sűrű állomáselhelyezést igényel a megfelelő ellátottság kiépítése, továbbá a beltéri környezetben jelentősen gyengülhet a jelátvitel.

Az így biztosított internetelérésnek éppen ezért értelemszerűen nem lehet meghatározni a sávszélesség-korlátait úgy, mint egy vezetékes hozzáférésnél, a Telenor nem véletlenül nem közli, hogy a kiépített végpontokon milyen paraméterekkel használható majd az internetkapcsolat. 

A Telenor az 5G-s hálózat jelenlegi kiépítettségi szintjét alapul véve kellően óvatos is a tesztelői kör megválasztásával, így az első ütemben mindössze 90 külsős tesztelőt fogad be a szolgáltató, akiknek kötelességük folyamatosan visszajelzést küldeniük a szolgáltató felé az infrastruktúra használata során szerzett tapasztalataikról.Hozzászólások

comments powered by Disqus