SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Amerika leghírhedtebb gyilkosának nyomában a DoQ

Dátum: 2016-01-22 09:44:03   |  érdekes
Szerző: doga
1865. április 14-én szörnyű tragédiával végződött „Az amerikai kuzinunk” című vígjáték a washingtoni Ford színházban.

A kor híres színésze, John Wilkes Booth ekkor lőtte fejbe Abraham Lincoln amerikai elnököt, a rabszolgaság elleni harc vezéralakját. A DoQ csatornán január 23-án debütáló A John Wilkes hajsza című film a merényletet követő 12 megrázó napot mutatja be, az amerikai történelem legnagyobb embervadászatát, amely során több mint 10 000 katona és a nemzet legjobb nyomozói vették üldözőbe az elnök gyilkosát és társát, David Heroldot.

1865 tavasza – az amerikai polgárháború a végéhez közelít. Robert E. Lee konföderációs tábornok leteszi a fegyvert Ulysses S. Grant északi tábornok előtt Virginiában, ám a kor híres színésze, a megrögzötten rasszista John Wilkes Booth nem nyugszik bele az Unió győzelmébe. Kiterveli két társával, Lewis T. Powell-lel és George A. Atzerodttal, hogy megölik Abraham Lincolnt, Andrew Johnsont (alelnököt) és William H. Sewardot (külügyminisztert), abban a hitben, hogy Észak három legjelentősebb politikusának halála újra reményt ad majd a Konföderációnak. A három államférfi közül azonban csak az Abraham Lincoln elleni merénylet végződött halállal.

Április 14-én a 26 éves John Wilkes Booth besétált a washingtoni Ford Színházba, felment az emeletre, benyitott az elnöki páholyba – híres színész lévén senki sem gyanakodott – és hátulról fejbe lőtte Lincolnt. A merénylő ezután leugrott a színpadra Virginia állam jelmondatát kiáltva: „Sic Semper Tyrannis” (magyarul „Mindig így járjanak a zsarnokok”), majd törött lábbal elmenekült a tetthelyről. A döbbent közönség elsőre azt hitte, hogy a merénylet is az előadás részét képzi.

A DoQ-n január 23-án 21:05-kor debütáló A John Wilkes hajsza című film a merénylet utáni 12 napos embervadászatot öleli fel: bemutatja, hogy mi történt az elnökgyilkos színésszel, bűntársaival, illetve, hogyan hatott az elnök halálhíre a megosztott nemzetre és Booth családjára. A tévénézők megismerhetik a merénylő naplóbejegyzéseit és beleláthatnak egy anarchista fejébe, aki szent meggyőződéssel hitte, hogy a gyilkosság után hősként tekint majd rá az ország. Ám a valóságban Wilkes Booth a polgárháború újraindítása helyett tettével éppen hogy összekovácsolta a nemzetet: az Egyesült Államok mély megrendüléssel fogadta Lincoln halálhírét, Észak és Dél örökre elásta a csatabárdot.

A John Wilkes hajsza – január 23-án 21:05-kor a DoQ-n!

Doga

Forrás: DoQCímkék: DoQ 

Hozzászólások

comments powered by Disqus