SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Apartimentum – a hálózatba kötött ház

Dátum: 2015-10-22 11:34:39   |  érdekes
Szerző: doga
A Xing alapítója Hamburgban egy régi épületet alakított át intelligens eszközök segítségével.

Lars Hinrichs, a Xing létrehozója öt évvel ezelőtt úgy gondolta, hogy kialakít egy olyan házat, amelyet felszerel minden jelenleg elérhető technológiával. Ez az épület lett az Apartimentum, amelynek alapját egy 1907-ben felépített ház jelenti, és amelyben egyaránt megtalálhatók az okoshűtőszekrények, az önmagukat feltöltő kádak, az okostelefonok és a Bluetooth technikával kinyíló ajtók, valamint a bejelentkezést megkönnyítő érintőképernyők.

A gyártóknak ez a projekt esélyt jelent arra, hogy megmutathassák, mit is jelent a hálózatba kötött otthon. A beköltözők megkapják azoknak az alkalmazásoknak a listáját, amelyekkel ellenőrizhetik a lakásukat. Mind a húsz lakásban alapfelszereltségnek számít a szélessávú internethozzáférés. Hálózatba kötött postaládák fogják jelezni a lakóknak, ha levelük érkezett. A Google Nest kamerái felügyelik a folyosókat és a lépcsőházat, továbbá a lépcsőkön elhelyezett LED-fények vezetik el őket a lakásukhoz. Aki nem akar lépcsőt mászni, az egy alkalmazással hívhatja a liftet.

A menedzser szerint, ha egy otthon két információt tud, akkor már intelligens lehet. Ezek egyike, hogy mennyi az idő, míg a másik, hogy éppen van-e otthon valaki. Ezekkel az adatokkal automatikusan beállíthatók, időzíthetők a fűtési és a fényviszonyok, ezáltal pedig energia takarítható meg. Alkalmazások segítségével tölthetők tele vízzel a kádak, a víz alatt pedig Bluetooth-technikával hallgatható a zene. A páraelszívó kommunikál a sütővel, a hűtőszekrény kilistázza a tartalmát és megmutatja az egyes élelmiszerek lejárati dátumát.

A lakások meglehetősen drágák, ennek ellenére néhány már elkelt. Hinrichs biztos abban, hogy aki egyszer belép egy ilyen otthonba, az nem akar többé hagyományos lakásban lakni.

 

Doga

Forrás: www.sg.hu



Címkék: Smart Technologies 

Ezt olvasta már?

xgrihq

Hozzászólások

comments powered by Disqus