SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Csökkenti a mobil hívásvégződtetési díjat az NMHH

Dátum: 2015-03-19 09:00:00   |  érdekes
Szerző: dorka
A Telekom és a Telenor az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a díjcsökkentés nem érinti az ügyfeleket, a Vodafone pedig nem kívánta kommentálni a bejelentést.

A hívó fél szolgáltatója által a hívott szolgáltatója felé fizetendő díj percenként 1,71 forintra csökken a jelenlegi 7,06 forintról. Ezzel a magyarországi végződtetési díj a második legalacsonyabb lesz az Európai Unióban.

Beke Nándor szabályozási igazgató elmondta, hogy a kiskereskedelmi árakra a hatóságnak nincs közvetlen ráhatása - mert EU-szabályozás szerint nem is lehet -, de a várakozások szerint a kialakuló piaci verseny hatására remélhetőleg ezek is csökkennek majd. Az új díj a szolgáltatókat az innovatív, például a korlátlan díjcsomagok minél szélesebb körű ajánlására ösztönözheti. A tájékoztatón elhangzott az is, hogy a hatóság ötödször csökkenti a mobil hívásvégződtetési díjat, és a tapasztalatok szerint az intézkedés eddig is a kiskereskedelmi árak mérséklődését hozta magával.

Karas Monika beszélt arról is, hogy a végződtetési díj csökkentése a nagy forgalmú szolgáltatóknak érdeksérelmet okozhat, de vannak olyan cégek is, amelyeknek kedvez. 
Bár a díjcsökkenés bevételkiesést jelent, ugyanakkor a ráfordítás is csökken. A rendelettervezetet a szolgáltatók véleményezhették - mondta az elnök. 

A döntéssel egy időben a három legnagyobb mobilszolgáltató mellé három újabb is bekerült a szabályozási körbe: a UPC Magyarország Telekommunikációs Kft., a Tesco MBL Távközlési Zrt. és a Netfone Telcom Távközlési Szolgáltató Kft. Ezek úgynevezett virtuális szolgáltatók, amelyek nem saját hálózatukon, hanem kétoldalú szerződések alapján másokét használva szolgáltatnak. Elhangzott az is, hogy a Digi Kft., amely a tavalyi pályázaton frekvenciahasználati jogosultságot szerzett, még nem jelentkezett be szolgáltatóként a hatóságnál, és egyelőre nincs hivatalos információ arról, hogy mikor tervez piacra lépni. 

A három legnagyobb mobilszolgáltató közül a Magyar Telekom az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a hívásvégződtetési díj változása nem érinti a Telekom ügyfeleit és az általuk igénybe vett szolgáltatásokat, ugyanis nagykereskedelmi díjról van szó, amit a szolgáltatók egymásnak fizetnek. Hozzátették, hogy a díj változása nem befolyásolja a Telekom, mint tőzsdén jegyzett cég korábban közzétett pénzügyi előrejelzéseit.

A Telenor szintén azt válaszolta, hogy a felhasználói árait a hívásvégződtetési díj változása közvetlenül nem érinti, mivel ez a változás a mobilszolgáltatók egymás közti elszámolására vonatkozik.

A Vodafone nem kívánta kommentálni a bejelentést.
    

Forrás: MTI



Hozzászólások

comments powered by Disqus