SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

DAB+ az FM helyett Németországban?

Dátum: 2015-04-28 15:55:53   |  hír
Szerző: doga
A közlekedésért és a digitális infrastruktúráért felelős német szakminisztérium szorgalmazza az analóg FM rádióhálózat belátható időn belüli leállítását, és a digitális műsorszórás továbbfejlesztését.

„Az analóg rádiózás idejétmúlttá vált, és nem képes többé teljesíteni a jövő rádiózásával szemben támasztott elvárásait”, foglalta össze véleményét Dorothee Bär parlamenti államtitkár azon a rendezvényen, amelyet a közlekedésért és a digitális infrastruktúráért felelős német szakminisztérium tartott Berlinben. A német Rádiótechnikai Intézet (IRT) által készített, „A földfelszíni rádiós műsorsugárzás jövőbeli lehetőségei az alternatív sugárzási módok figyelembe vételével” című tanulmánya adta a rendezvény apropóját, amelynek mintegy nyolcvan résztvevője egyetértett abban, hogy a rádiózás jövőjét az analóg helyett a digitális műsorszórás fogja meghatározni.

A jelek szerint tehát lassacskán Németország is rálép a „norvég útra” – a skandináv ország kormányzata néhány hete jelentette be, hogy 2017-ben megkezdik az analóg FM adóhálózat fokozatos lekapcsolását, és teljes egészében áttérnek a DAB+ rendszerű műsorsugárzásra.

A német szakminisztérium még az idén széleskörű egyeztetést kezdeményez az egyes tartományok kormányaival, valamint a piaci szereplők, köztük az autógyárak és készülékgyártók képviselőivel a digitális átállás zökkenőmentessége érdekében. Az analóg adóhálózat fokozatos leállítása a hosszúhullámú (LW) és középhullámú (MW) sávban már megkezdődött Németországban: a Deutschlandfunk és a Deutschlandradio Berlin műsorai ez év elejétől már nem hallhatók a hosszúhullámon, de számos középhullámú adó is elhallgatott már. Az FM műsorok leállítására a DAB+ vevőkészülékek széleskörű elterjedése után nyílhat lehetőség.

Doga

Forrás: www.digitalradio.de



Címkék: DAB+ FM 

Hozzászólások

comments powered by Disqus