SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

DVB-S2X: Új szabvány – új hardware?

Dátum: 2014-03-25 19:02:44   |  érdekes
Szerző: doga
A DVB - konzorcium új szabványt mutatott be a műholdas digitális műsorszórás még hatékonyabb továbbítására. A DVB-S2 továbbfejlesztett változata a DVB-S2X újdonságairól Peter Siebert, a DVB-Projekt munkatársa beszélt a német Digital Fernsehen szakportálnak.

Február végén fogadta el Genfben a Digital Video Broadcast-Konzorcium a DVB-S2 digitális műholdas műsorsugárzási rendszer továbbfejlesztett változatának specifikációit. Az új szabvány a DVB-S2X nevet viseli, és jelen tudásunk szerint mindenben teljesíti a műholdas műsorsugárzással szemben támasztott elvárásokat. Dr. Peter Siebert, a DVB-Projekt munkatársa az alábbiakban foglalta össze az új szabvány kifejlesztésének okait, illetve legfontosabb újdonságait:

„A DVB-S2 rendszer továbbfejlesztésének legfőbb oka az volt, hogy javítani akartuk a professzionális felhasználási területek specifikációit”, állítja Siebert. Ez magába foglalja egyrészt a televízió-stúdiók közötti egyszerűbb programcserét, de egy adott élő jel hatékonyabb továbbítását is a felvétel helyszínéről a tévéstúdióba. „Ezekhez a professzionális alkalmazási területekhez rendszerint nagyon nagy antennákat használnak, amelyek kiváló jel/zaj-aránnyal rendelkeznek, szóval nem olyanokat, amelyeket az átlagos tévénéző használ saját háza tetején”, magyarázza a szakember. Különösen ezen a téren volt mit fejleszteni a meglévő DVB-S2-es szabványon, hogy a benne rejlő potenciális átviteli hatékonyságot a lehető legjobban ki lehessen aknázni. Az új standardnak köszönhetően a jelátviteli hatékonyság akár 50%-kal is javulhat!

„Mivel amúgy is belefogtunk az új rendszer kifejlesztésébe, azt is megvizsgáltuk, milyen lehetőségeink lennének a végfelhasználók még jobb kiszolgálása terén”, vázolja fel Siebert a DVB-S2X felé tett következő lépéseket. Hamar kiderült azonban, hogy a jelenleg is használt DVB-S2-es szabvány a DTH (Direct to Home, azaz közvetlenül a háztartások számára kínált) területen nagyon jó rendszer, ami azt jelenti, hogy a hétköznapi felhasználók számára csupán elenyésző mértékű hatékonyságnövekedés biztosítható a DVB-S2X révén. Annak idején a DVB-S-ről a DVB-S2-re való váltás mintegy 25-30%-os minőségugrást jelentett, ám ugyanezt az értéket a jelenlegi váltással messze nem lehetne elérni.

Ám a hatékonyság csekély mértékű növelése mellett van még néhány további szempont, amelyek befolyásolhatják az új szabvány széleskörű elterjedését. Az egyik ilyen az úgynevezett Channel-Bonding, azaz csatorna-összefűzés. Az eljárás lehetővé teszi két-három műholdcsatorna összekötését, amelyek a vevő számára egyetlen csatornaként jelennek meg. Ezzel egy csatornának nagyon nagy adatmennyiséget lehet biztosítani, amivel hatékonyan lehet kisugározni például az Ultra HD, más néven 4K-s tartalmakat. „A magasabb adatfolyam lehetővé teszi az UHDTV számára szükséges statisztikai multiplexes (Statistical Multiplexing) eljárás biztosítását. Ennek lényege, hogy a teljes adatfolyamot a képtartalomnak megfelelően dinamikusan osztják fel több videoszolgáltató között”, magyarázza Siebert. A Statistical Multiplexing segítségével egy csatornán átlagosan 20%-kal csökkentett adatráta mellett is azonos képminőség érhető el. Végső soron ez azt jelenti, hogy a Channel Bonding több UHDTV-csatorna továbbítását teszi lehetővé egyetlen transzponderen.

Szintén a professzionális alkalmazási területen nyújt előrelépést az új szabvány azokban az esetekben, amikor kedvezőtlen jel/zaj-arány közepette kell közvetíteni, például mozgó járműről. „Ez eddig olyan terület volt, amelyet a DVB-S2-vel egyáltalán nem lehetett tökéletesen megoldani, és amelyet a mostani specifikációink közé felvettünk”, mondja a DVB szakember.

Az eddigi vételi technikával a DVB-S2X lefelé nem lesz kompatibilis. Aki tehát a jövőben ki szeretné használni az új szabvány adta lehetőségeket, annak új vevőkészüléket kell vásárolnia. „A specifikációk meghatározásánál figyeltünk arra, hogy nagyjából párhuzamosan legyen az új rendszer elérhető a felhasználók számára az új H.265-ös video-codec szabvány bevezetésével.  Mindazonáltal abból indulunk ki, hogy az általunk elért előnyök önmagukban még nem indokolják a nézők számára egy új vevőkészülék beszerzését”, ismeri el realistán Siebert. „Viszont a már említett új képtömörítési eljárással együtt feltételezzük, hogy a H.265 és a DVB-S2X párhuzamosan fog megjelenni a piacon, és e két új szabvány együttesen már meg fogja teremteni az új hardware-generáció alapját.” Addig azonban még valószínűleg sok víz fog lefolyni a Dunán. Végső soron a felhasználók pontos tájékoztatásán, valamint az általuk támasztott igényeken fog múlni az új műholdas sugárzási norma mindennapi tévénézési lehetőségeket is befolyásoló széleskörű elterjedése.

 

Doga

Forrás: www.digitalfernsehen.de



Címkék: DVB-S DVB-S2 Műhold 

Hozzászólások

comments powered by Disqus