SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Elektronikus kontaktlencsét fejleszt a Sony

Dátum: 2016-05-06 12:20:26   |  érdekes
Szerző: doga
A japán konszern a Google és a Samsung példáját követi, úgy látszik nagy verseny lesz ezen a területen.

Az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához (USPTO) a Sony évekkel ezelőtt nyújtotta be azt a szabadalmát, amely egy intelligens kontaktlencsére vonatkozik. Az eszköz képes nem csupán a digitális fotókat és videókat rögzíteni, tárolni és lejátszani, hanem okostelefon nélkül tárolja az adatokat is. A felhasználóknak lehetőségük van arra, hogy pislogásukkal kezeljék a beépített képernyőt. Az elképzelések alapján az integrált kamera rendelkezne autofókusz, automatikus megvilágítás-beállítási és állítható nagyítási funkcióval is.

A társaság a fényképek és a videók felvételéhez, irányításához és tárolásához szükséges technológiát teljes mértékben a kontaktlencsében helyezné el, így a működéshez nincs szükség sem okostelefon-alkalmazásra, sem más kiegészítőre. A kontaktlencsét viselők mindent a pislogásukkal vezérelhetnek majd. Amennyiben egy bizonyos pislogást végeznek, akkor az eszköz fotót vagy videót készít.

A technológia a pislogás időtartama alapján automatikusan képes megkülönböztetni egymástól a véletlenül vagy reflexszerűen bekövetkező szemhéjmozgásokat és a célzott pislogást. Egy pislogás általában 0,2-0,4 másodpercig tart. A kontaktlencse csak azután minősíti célzott fénykép- vagy videókészítési, illetve -lejátszási akciónak a műveletet, ha az illető 0,5 másodpercnél hosszabb ideig hunyja le a szemét. A felhasználók beállíthatják a fókuszt, a blendét és élhetnek a nagyítási lehetőségekkel. Ezeket egy külön szenzor segítségével lehet aktiválni.

Az egyelőre kérdéses, hogy az új kontaktlencse mikor jelenhet meg a piacon, illetve hogy egyáltalán létezik-e, nem pedig csak egy fejlesztési ötletet szabadalmaztatnak jóelőre. Korábban a Google, nemrég pedig a Samsung kapcsán derült ki, hogy hasonló megoldáson dolgozik. A dél-koreai cég eszköze egy kiterjesztett valóság kontaktlencse, amely többek között kijelzővel, kamerával és mozgásérzékelővel rendelkezik. A kontaktlencsét összekötik egy okostelefonnal, majd pislogás útján küldhetők parancsok a különböző funkciók eléréséhez.

Doga

Forrás: www.sg.hu



Hozzászólások

comments powered by Disqus