SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Elkezdték letölteni a Plutó-szonda adatait

Dátum: 2015-09-10 18:00:58   |  érdekes
Szerző: doga
Az egy évig tartó periódus során minden héten kapunk majd új képeket és adatokat.

A téma iránt érdeklődők jól tudják, hogy a New Horizons küldetés most vette igazán kezdetét, hiszen az átrepülés során rögzített adatok visszaküldését a szonda csak ezt követően indíthatta el. A NASA most elrajtoltatta az intenzív letöltési fázist, amely egy éven át tart majd. 

bejelentésből kiderül, hogy a New Horizons a meglehetősen rövid ideig tartó átrepülés alatt több tucat gigabit információt rögzített háttértárolóin, azt pedig már korábban is tudtuk, hogy az adatok Földre történő visszaküldését pedig kizárólag a megfigyelések lezárulta után kezdheti csak meg. Ennek köszönhető, hogy az első néhány felvétel és megfigyelés kiértékelése után csak most, szeptember 5-én indult el az intenzív letöltési periódus, amelynek során a szonda 1-4 kbit/s sebességgel, a Deep Space Network (DSN) antennái segítségével juttatja el hozzánk az izgalmas felfedezéseket. 

Amíg a tehát az illetékesek a következő célpont kijelölését tárgyalják meg, a küldetésért felelős csapat folyamatosan rögzíti a beérkező adatokat, és hogy a nagyközönség türelmét se tegyék próbára, minden héten péntekenként közölnek majd néhány újabb, az eddigieknél jóval részletesebb képet és egyéb információt. Ezek az eddig is használt hivatalos oldalon lesznek láthatók, mégpedig dátumozva, így jól látható, hogy jelenleg még mindig csak a júliusi felvételek közül válogathatunk. Szeptember 11-én azonban indul az egy éven át tartó folyamat, így a hetek múlásával bőven lesz miről beszámolni.

A szakemberek a képek mellett a fontosabb mérésekre kíváncsiak, ezekből vonhatják majd le a fontosabb következtetéseket.

Doga

Forrás: www.sg.hu



Címkék: Plútó New Horizons 

Ezt olvasta már?

ohjgkei

Hozzászólások

comments powered by Disqus