SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Így tanulhatsz nyelveket szórakozás közben, ráadásul ingyen

Dátum: 2017-03-19 20:49:02   |  érdekes
Praktikust nyelvtanulási módszerek arra, hogy mi módon segítenek a külföldi TV csatornák a tanulásban. Milyen műsorokat válasszunk, és hogyan fogjunk hozzá?

Valószínűleg mindenki érezte már, ha idegen nyelvű adót nézett, hogy egy pillanat alatt anyanyelvi környezetben találta magát. Ennek számos előnye van, a legkézenfekvőbb, hogy könnyebben elsajátíthatjuk a helyes kiejtést, naprakészek lehetünk a divatos szófordulatok terén, megismerhetjük az adott nyelvi terület kultúráját és mindennapi problémáit. Hogy hogyan?

Ha teljesen kezdők vagyunk, két dolgot tehetünk. Az adott nyelvben feliratos műsorokat választunk, mert az, hogy az elhangzott szöveget leírva is lássuk, mert ez segít a szavak rögzülésében, a helyesírás elsajátításában. Ha egyszerű nyelvezetű és könnyebben érthető műsortípust keresünk, akkor itt vannak a mesecsatornák. Ezekkel persze könnyebb a gyerekek figyelmét lekötni, de felnőttek is tanulhatnak belőlük. Jylha-Laide 1994-ben leírta egy hatéves finn kislány esetét, aki kizárólag meséket nézve tanult meg angolul. Ez azt jelenti, hogy képes volt kreatívan használni a nyelvet és megérteni azt, elsajátította az angol nyelvtan alapjait és kiejtése szinte egy anyanyelvi beszélőjével vetekedett. Tudjuk, a kicsik agya, mint a szivacs, ezért ha gyerekünk mesét nézne, érdemes őt idegen nyelvű mesecsatorna elé ültetni. Hogy miért könnyebb meséket nézve tanulni felnőtteknek is? Mert a híradónál jóval lassabb folyásúak és egyszerűbbek a történetek, melyeket folyamatos képi illusztráció kísér. Egyszerű mondatokat használnak a szereplők és meglehetősen kevés nyelvtani szabálytalanságot vagy szlenget tartalmaznak a szövegeik. Gyakran ismétlik meg a már elhangzottakat, a karakterek lassabban beszélnek, így a tanulmány szerzője ezt a műsortípust javasolja az abszolút kezdő felnőtteknek is.

nyelvtanulás TV-vel

Érdemes akár a mesék mellett, akár egy következő lépcsőfokként, azaz nem teljesen kezdőknek a híreket hallgatni. Hasznos, ha tudjuk rögzíteni az adást és többször újra lejátszani, jegyzeteket készíteni. Ha van rá lehetőségünk, használjuk a feliratokat! Mivel a hírműsorok egy része nemzetközi eseményekről szól, azokat könnyen megtalálhatjuk saját nyelvünkön is, ez nagyban segít a hallott szöveg megértésében. Jegyzeteljük ki azokat a szavakat, melyeket elcsíptünk és a magyar hír segítségével megértettünk, vagy keressünk ki egy online vagy kéziszótárból. Ne feledjük, hogy a televízióban látott képek is sokat segítenek abban, hogy összerakjuk a hírek jelentését, és legközelebb már emlékezni fogunk a kiírt szavakra, ha többször átnézzük őket!

A hírcsatornák és műsorok mellett a zenecsatornák is nagy segítségünkre lehetnek. Susanna Zaraysky hét nyelven beszél, angolt tanít és emellett tanul többek között magyarul is. Tapasztalatait a Language is Music, azaz a Nyelv maga a Zene című könyvében írta meg. Azt vallja, hogy a zenei aláfestéssel hallott szöveg jobban rögzül a fejekben. Neurológiával foglalkozó tudósok rámutattak, hogy a zene az agy több területét hozza munkába, mint a puszta szó. Vannak olyan stroke túlélők, akik tudnak énekelni és táncolni a zenére, de beszélni nem. A zene tehát egyszerűen fogalmazva jobban megragad memóriánkban. Hogy hogyan használhatjuk ki ezt a tényt? Először is, ha nyelvtanulás céljával nézünk tévét, mindenképpen szüntessünk meg magunk körül minden más befolyásoló hatást és figyeljünk jó oda. Még az anyanyelvi beszélők hanghordozásában is megtalálhatjuk a zenét és ritmust, amit később mi is egyszerűbben utánzunk, ha lefüleljük azt. Másodszor találjunk olyan zenét, ami tetszik nekünk a célnyelven. A kiválasztott számnak írjuk le a szövegét, ehhez többször meg kell majd hallgatnunk a rögzített felvételt, és könnyebben memorizáljuk majd a szavakat, szóösszetételeket. Írjunk le minél több dolgot, amit megértettünk, utána pedig vessük össze az eredeti szöveggel, melyet az interneten könnyen megtalálhatunk, így láthatjuk majd, hogy idővel mennyit fejlődünk, mennyit értünk meg a dalokból.

A rajzfilmek, hírcsatornák és zenei csatornák mellett az adott nyelv kereskedelmi adói között is érdemes szemezgetünk. A különböző kvízműsorok például nemcsak az anyanyelvi beszéd miatt érdekesek, de megtanulhatjuk például a kérdésfeltevést is, valamint hasznos kulturális és mindennapi információkkal gazdagodhatunk. Jegyzetelni persze ezen esetekben is érdemes, hogy később ellenőrizhessük, jól értjük-e a szavakat, helyesen írtuk-e le őket.

Ha már megszereztük egy nyelv alapfokú ismeretét, még a reklámok is hasznosak lehetnek számunkra. Vannak olyan nyelvi könyvek, melyek kizárólag a televíziós hirdetések segítségével ismertetik meg egy középfokú vizsgára készülő egyénnel az adott kultúra bizonyos szegmenseit, mint például a híres parmezán sajt készítését az olasz esetében. Ha műholdas televízióval rendelkezünk, nem kell több ezer forintokat költenünk olyan kiadványokra, melyek az adott nyelvi térség televíziós műsoraira épülnek, hiszen rendelkezésünkre áll, csak jól kell használnunk.

astra szett

 

Javasolt TV adók

angol

  • gyerekcsatorna: Kix, Tinypop
  • Hírcsatorna: Sky News, CNBC UK

  • szórakoztató, film: Channel4 London, Movies4Men

  • Zene: Dance Nation, HiTV UK

  • illetve további kb 50 angol nyelvű adó

Műhold: ASTRA 2, Eurobird

német

  • gyerekcsatorna: Ki.Ka

  • Hírcsatorna: Euronews, 

  • szórakoztató, film: ARTE, Phoenix, Pro7

  • Zene: Viva, MTV 

  • illetve további kb 50 német nyelvű adó

Műhold: ASTRA 1

Nyelv kavalkád

Közel ezer ingyenesen nézhető TV adót találunk még a műholdakon, amelyek egy egyszerű forgatós műholdvevővel megfoghatóak. Választható nyelvek: angol, német, francia, spanyol, olasz, orosz, portugál, arab, görög, szlovák, lengyel, horvát, kínai, portugál, dán, finn, katalán, román stb.

Ha több különböző nyelvű műsort szeretnénk nézni akkor célszerű forgatós parabola antennát vásárolni. Az antenna automatikusan áll a kívánt műholdpozícióba.

 

 

 Fülöp Dorottya - sat.hu

 

 



Hozzászólások

comments powered by Disqus