SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Ha a HDR a televíziózásban a jövő, mi a 4K?

Dátum: 2015-06-28 15:41:30   |  érdekes
Szerző: dorka
Feledkezzünk egy pillanatra az ultra HD-ről, a tévék új generációját a nagy dinamikatartományú kép határozza majd meg.

A fényképezés terén járatos olvasók már egészen biztosan találkoztak a HDR-rel, azaz a nagy dinamikatartományú kép fogalmával. Most azonban a tévéket is utolérte ez a technológia, és rendkívül misztikusan hangzik a 4K és ultra HD által erősen uralt televíziós világban. A fotózásban a HDR egyet jelent azzal, hogy egy kép képes a világosság és fényerő szélesebb spektrumát megjeleníteni, tehát a sötétebb részei a képnek sötétebbek, a világosabbak pedig még világosabbak lesznek, a kép sötétebb részei részletgazdagabban jelennek meg a felvételen.

HDR-Comparison

Mit jelent ez a TV esetében?

Az extra fényerőnek hála egészen új részletességi szintre emeli a HDR a képeket. A sötét felvételek részletesebbek, a színek még gazdagabbak és élethűbbek lesznek.

És akkor mi van a 4K-val? Az nem tudja ezeket?

De, azonban teljesen más eljárásról van szó. A HDR nem a pixelek számának növeléséről, hanem a pixelek még jobb minőségű tételéről szól. Ez azt jelenti, hogy míg a 4K-ról általánosságban elmondható, hogy nagy képernyőre van hozzá szükség, hogy hatásos legyen, addig a HDR előnyei bármilyen méretű képernyőn láthatóak.

A HDR és a 4K két különböző téma, de alapvetően nincs oka, hogy a két technológia ne működhetne együtt. Sőt, minden korai HDR-kompatibilis tévé 4K tévé is egyben, így még lélgezetelállítóbb képet kaphat a vásárló.

Hollywoodban néhány televízigyártó és filmkészítő úgy véli, a HDR nagyobb dobás, mint a 4K. Howard Lukk a Disney a Walt Disney Studios gyártásért felelős alelnöke így véli: „Van egy olyan vélekedés Hollywoodban, és most már a Walt Disney Studiosnál is, hogy ahhoz, hogy a teljes piacot átállítsuk egy új formátumra, sokkal többre van szükség, mint pixelekre. Nagyobb dinamikatartományú képekkel és nagyobb kontraszttal tudunk igazán nagy hatást elérni.”

Vannak negatívumai a HDR-nek? Mi szükséges a HDR filmek nézéséhez? Hamarosan eláruljuk.



Címkék: HDR 4K ultra HD felbontás pixel 

Hozzászólások

comments powered by Disqus