SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

HD-hanggal telefonálni

Dátum: 2014-10-09 18:17:02   |  érdekes
Szerző: doga
Jóllehet már több mint egy éve működik hazánkban a Telekom, a Telenor és a Vodafone hálózatán az úgynevezett HD-hang szolgáltatás, viszonylag kevesen ismerik a vitathatatlanul jobb hangminőségű telefonbeszélgetés előnyeit.

A technológia hátteréről

HD Hang (HD Voice, azaz Adaptive Multi-Rate Wideband – AMR-WB) jobb hangminőséget kínál szélesebb frekvencia-spektrumon. Az új HD hangátviteli szabvány szélesebb akusztikus frekvenciatartományban (50-7000 Hz a hagyományos 300-3400 Hz-hez képest) még több beszédjelet képes továbbítani. A HD Hang technológia kiszűri a zavaró háttérzajokat, az eredmény teljesebb, tisztább és természetesebb hatású hangzás.

technológia csaknem 25 évre nyúlik vissza, amikor is a G.722 szabványcsaládot kezdte továbbfejleszteni a Nokia és a VoiceAge, mely az AMR hangkódolás alapja lett. Hogy miért nem lett korábban bevezetve a szolgáltatás? Sajnos az akkori időkben, sőt még az elmúlt pár évben sem nagyon volt olyan készülék, mely támogatta volna a technológiát, sőt még a szolgáltatók hálózata sem állt készen arra, hogy a megnövelt sávszélességű hangot továbbítani tudják.

Mára azonban az okostelefonok elterjedése, valamint a 3G-s és 4G-s mobiltelefonos adóhálózatok kiépítése lehetővé tette a szolgáltatás üzemszerű működtetését, immár mindhárom hazai mobilszolgáltató hálózatán.

HD hang minden feltöltőkártyás és előfizetéses csomaggal együttműködik. Nem kell kérni a bekapcsolást, hiszen mindenkinél aktiválva lett, így csupán annyi a teendőnk hogy a készülékünk hálózatválasztó menüjében a 3G(UMTS), vagy a 4G beállítást válasszuk. Ahol nincs 3G lefedettség, ott továbbra is a régi megszokott hangminőségben beszélgethetünk.

Egyelőre csak a szolgáltatók hálózatán belül működik a HD hang, tehát aki Telekomból Telenorba vagy Vodafonba (illetve viszont) szeretne HD-ban tárcsázni, annak még sajnos várnia kell.

 

Doga

Forrás: www.upfone.hu



Hozzászólások

comments powered by Disqus