SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Jöhetnek a 360 fokos közvetítések a futballban

Dátum: 2015-10-16 10:14:35   |  érdekes
Szerző: doga
Egy új technológia miatt minden eddiginél látványosabbak lehetnek a sportközvetítések.

A Free Dimensional (FreeD) nevű technológiát a brit Sky, a Replay-Technologies nevű izraeli videofeldolgozó cég és az Intel közösen fejlesztette ki, azzal a céllal, hogy lehetővé tegyék általa a focimérkőzések 360 fokos közvetítését. Az eljárás lényege, hogy 32 rögzített, nagy felbontású kamerát használnak, amelyek másodpercenként akár 1 terabájt adatot is rögzíthetnek. A különleges kamerák felbontása 5120 x 2880 képpont, és a képminőség romlása nélkül teszik lehetővé például a nagyítást is.

Az eljárást korábban az Amerikai Egyesült Államokban baseballmeccsek közvetítése során alkalmazták. A FreeD technológia a futballban is teljesen új perspektívákat kínálhat, amelyek jóval túlmutatnak az olyan mostani lehetőségeken, mint a lassítás, a lesállások jelzése vagy a gólvonal-technikák használata. A Free Dimensional segítségével gyakorlatilag az összes kétséges szituációt meg lehet ítélni, mert minden elképzelhető szögből készíthetők felvételek.

A másodpercenként rögzített akár 1 terabájt adat 212 szabványos DVD-lemezt töltene meg tartalommal. A felvételek feldolgozására több tucat nagy teljesítményű számítógépet használnak, amelyekben Intel Xeon E5 és Core i7 processzorok dolgoznak. Dieter Hoffend, az Intel új üzleti területekért és nagy ügyfelekért felelős vezetője elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt a mostani számítási teljesítmény még egyszerűen túl drága lett volna. Napjainkra azonban a megvalósított fejlesztéseknek köszönhetően megváltozott a helyzet, így lehetségessé vált a sportesemények teljesen új és izgalmas kameraállásokból való közvetítése.

Doga

Forrás: www.sg.hu



Címkék: Sky FreeD UHD 

Hozzászólások

comments powered by Disqus