SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Jöhetnek a kevesebbet fogyasztó okosszemüvegek

Dátum: 2016-11-04 14:42:09   |  érdekes
Szerző: doga
A jelenlegi készülékek egyik fő hátránya a rövid üzemidejük. Ez a közeljövőben megváltozhat.

Az okosszemüvegek legnagyobb előnye az okostelefonokkal szemben, hogy szabadon hagyják a viselő kezeit, ezáltal sokkal hatékonyabban dolgozhat vagy tájékozódhat. A gond csak az, hogy a jelenlegi modellek akkumulátorai nagyon gyorsan lemerülnek. Megoldást jelenthet a hatékonyabb akkumulátorok készítése, de a Fraunhofer Intézet kutatói más oldalról közelítették meg a kérdést. A szakemberek egy különösen energiatakarékos, egyúttal nagyon nagy fényerejű kijelzőt fejlesztettek ki. A Fraunhofer kutatóinak több éves tapasztalatuk van az OLED-képernyőkkel.

Az okosszemüvegek esetében a vezérlőelektronikának és a beépített chipnek nagy adatmennyiséget kell feldolgoznia a másodperc tört része alatt, ez pedig komoly fogyasztást eredményez. Philipp Wartenberg projektvezető és kollégái találtak egy módot a nagy adatmennyiség lecsökkentésére. A chipet úgy vezérlik, hogy az ne a teljes képet frissítse minden alkalommal, hanem csak a képernyőnek azt a részét, ahol valóban változik is valami. Amennyiben például egy filmben egy színész átfut a szobán, akkor csak az ő pozíciója változik meg, a háttér nem. Egy kerékpárosoknak készített navigációs alkalmazás esetében, ahol nyilak mutatják az utat, szintén felesleges lenne a megjelenített kép állandó megújítása. Mindez azt jelenti, hogy a vezérlő csak az adatfolyam egy részét engedi át, nem pedig az egészet.

A szakembereknek nem volt könnyű dolguk, hiszen át kellett tervezniük a chip és a vezérlőelektronika nagy részét. A munkájuk eredményeként már elkészült az úgynevezett FEP-képernyő első prototípusa, amelynek a fogyasztása csak 2-3 milliwatt, szemben az okosszemüvegek átlagos 200 milliwattos fogyasztásával. Wartenberg elképzelhetőnek tartja, hogy a kijelzőt nem csupán az iparban fogják alkalmazni, hanem a felhasználók és a sportolók számára is érdekes lehet. A kutatók szeretnék, ha a technika minél előbb bemutatkozna egy termékben.

Doga

Forrás: www.sg.hu



Címkék: Okosszemüveg OLED 

Hozzászólások

comments powered by Disqus