SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Jön a 360 fokos megjelenítés

Dátum: 2016-10-31 18:24:56   |  érdekes
Szerző: doga
A virtuális valóság tovább fejlődhet, 2018-ra piacképesek lehetnek a 360 fokos megjelenítést kínáló televíziók.

Florian Anton, az MX1 szolgáltató munkatársa. A cég a SES-hez, a világ legnagyobb műholdüzemeltetőjéhez tartozik. Anton az MX1-nél a televíziós virtuális valóság (VR) projektekért felelős. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a dekóderek jelenleg nem képesek a VR-közvetítésekhez kapcsolódó hatalmas adatmennyiséget feldolgozni. De a szakember szerint ezt a feladatot a következő két éven belül képesek lesznek megoldani és ezután már nem lesz akadálya a virtuális valóság televíziók megjelenésének és elterjedésének.

A VR-szemüvegek csak rövid ideje vannak jelen a piacon, azonban lehetne létjogosultságuk a virtuális-valóság televízióknak is. Amennyiben ugyanis a szülők látják, hogy a gyermekeiknek milyen élményt jelentenek a VR-játékok, akkor rájöhetnek arra, hogy egy koncert vagy futballmérkőzés megtekintése is hasonló élmény lehet nekik.

Az első konkrét fejlesztésekre és lépésekre már sor került az Amerikai Egyesült Államokban. Ott már minden hétvégén 360 fokban látó kamerákkal közvetítenek meccseket, de jelenleg alig 200-250 ember nézi így a sporteseményeket. Azonban mindez csak a kezdet, a gyors technológiai fejlődéssel és a minőség javulásával, valamint az elérhető tartalommennyiség növekedésével jelentős mértékben változhat a helyzet. Az ajánlatok először az USA-ban fognak megszaporodni, majd világszerte is.

Fogyasztói szempontból a virtuális-valóság televíziózáshoz korszerű, Ultra HD készülékre vagy VR-szemüvegre, kellően nagy átviteli kapacitású dekóderre és műholdas hozzáférésre van szükség. Anton rámutatott, hogy a virtuális valóság közvetítésekhez szükséges adatmennyiséget jelenleg még lehet továbbítani, mert csak kevés nézőt érdekelnek ezek a műsorok, de ha egy mérkőzést vagy koncertet 200 000, vagy netán kétmillió ember szeretne egy időben látni, akkor már összeomlana az internet. Ilyenkor már csak a műholdas kapcsolatok kínálnának elegendő sávszélességet. De az adatmennyiség annyira nagy, hogy akkor sem lesznek soha exkluzív 24 órás VR-televízióadók.

Anton kiemelte, hogy a virtuális-valóság közvetítések olcsóbban elkészíthetők lesznek, mint a mai műsorok, mert elegendő lesz egyetlen 360 fokban látó kamera a napjainkban használt számos készülék helyett, és a rendező szerepét is a nézők vehetik majd át.

Tavaly októberben írtunk arról, hogy a Free Dimensional (FreeD) nevű technológiát a brit Sky, a Replay-Technologies nevű izraeli videofeldolgozó cég és az Intel közösen fejlesztette ki, s lehetővé teszi a focimérkőzések 360 fokos közvetítését. Emellett megjelentek a 360 fokban látó kamerák is.

Doga

Forrás: www.sg.huCímkék: 360 fok 

Ezt olvasta már?

A VB-n is szigorít a FIFA

Hozzászólások

comments powered by Disqus