SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Élőben követhető a Föld körüli űrszemét

Dátum: 2015-07-20 16:45:51   |  érdekes
Szerző: doga
Egy új weboldal a meglévő adatokat jeleníti meg vizuális módon, benépesítve bolygónk környékét.

Egy érdekes portál kezdte meg működését nemrég a világhálón, mégpedig azzal az elsődleges céllal, hogy jobb képet nyújtson az emberek számára a körülöttünk keringő űrszemét elhelyezkedéséről, bolygónk közvetlen környékének teleszórásáról. A hobbiként is felfogható oldal hivatalos adatokra támaszkodik, ám új formában jeleníti meg azokat.

A NASA Orbital Debris Program Office hivatalos oldala szerint jelenleg a Föld közvetlen környékén mintegy félmillió kisebb, egy és tíz centiméter közötti átmérőjű objektum található, ezeket további 21 ezer méretesebb, tíz centiméternél nagyobb darab egészíti ki. Ez az elmúlt évtizedekben lefolytatott űrprogramok és egyéb projektek eredménye, és bár ezen űrszemét pontos elhelyezkedése, az egyes objektumok nyomon követése eddig is többé-kevésbé megoldott volt, érdekes módon nem nagyon próbálkoztak az adatok vizuális megjelenítésével – ezt igyekszik pótolni egy amerikai mérnökhallgató, aki szabadidejében, alig egy hónap alatt dobta össze a portált.

A nemes egyszerűséggel Stuff in Space névre keresztelt oldalon az amerikai védelmi minisztérium SpaceTrack lapján elérhető hivatalos adatokra támaszkodva jelenik meg az űrszemét, mégpedig valós időben, három kategóriára bontva. Pirossal jelölik a műholdakat, szürkével a szemetet, kékkel pedig a rakéták fellövése után visszamaradt komponenseket. Külön kiválaszthatjuk az előre meghatározott csoportokat, így megjeleníthetők az amerikai GPS, illetve az orosz GLONASS rendszer műholdjai, emellett azonban név alapján is keresgélhetünk az adatbázisban.

Az oldal forráskódja a Github portálon elérhető, így a munka mások által is kibővíthető, tovább optimalizálható.

Doga

Forrás: www.sg.huCímkék: NASA 

Ezt olvasta már?

Nasa 4K az Intelsatról

Hozzászólások

comments powered by Disqus