SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Magyar mérnökök juttattak az űrbe egy kávécserjét

Dátum: 2015-04-14 09:15:18   |  érdekes
Szerző: dorka
Egy kávécserjét küldtek fel az űrbe a magyar Puli Space Technologies és a Nescafé munkatársai vasárnap, az űrhajózás világnapján.VIDEÓ.

Ötvennégy évvel ezelőtt, 1961. április 12-én hódította meg az ember a világűrt: ezen a napon bocsátották földkörüli pályára az első embert szállító űrhajót Jurij Gagarin szovjet kozmonautával a fedélzeten. A Nestlé által kimondottan az Apollo 11 legénységének igényei szerint összeállított csomag szőlőlét és természetes anyagokból készült édességeket (kókuszkockát, mogyorókockát, csokoládékockát és eperkockát) is tartalmazott a Nescafé termékek mellett.

Magyar űrkutatók vállalkoztak arra, hogy idén, az űrhajózás világnapján a világűr közelébe küldenek egy Nescafé-s dobozba csomagolt kávécserjét. A Puli Space Technologies munkatársai egy nagy hatótávolságú, héliummal töltött meteorológiai ballon segítségével juttatták a sztratoszférába a növényt. Az utazást egy speciális eszközökből összeállított rendszerrel rögzítették, amelynek felvétele itt tekinthetők meg:

 

A vasárnapi repülésen a kávécserje Pécelről indulva, közel három és fél órás út és mintegy 36.000 méter magasság elérése után, az előrejelzéseknek megfelelően Tiszasas közelében ért földet.

A küldetést 3 akciókamerával rögzítette a csapat, a felvételeket nagy kapacitású adathordozókon tárolták, a Földet elhagyó majd a sztratoszférából visszazuhanó doboz útját nyomkövetők és okostelefonok segítségével monitorozták. 

Az akció célja az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenlegi kávétermelés nem tud lépést tartani a folyamatosan növekvő kereslettel. A Nestlé szerint, ha a tendenciák folytatódnak, a kávé néhány éven belül luxuscikké válhat, a világpiaci ár már 2014-ben is jelentősen emelkedett. 



Ezt olvasta már?

Euronews HD a Hotbirdről

Hozzászólások

comments powered by Disqus