SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Most akkor halott az OLED, vagy sem?

Dátum: 2014-09-28 16:46:17   |  érdekes
Szerző: dorka
A pár hete megrendezett IFA 2014 kiállításon egy 77 hüvelykes, ívelt képernyős LG tévé alatt az alábbi felirat lógott: „OLED: A TV jövője”. Nem most először találkozunk ezekkel a szavakkal, most már 10 éve feltűnnek a különböző televíziós kiállításokon és vásárokon. Lehet, hogy most utoljára?

Azontúl, hogy kiváló marketinges húzás, azért más is van a sokat hallott mondat mögött. Mindössze 4mm-es szélességgel az OLED fénykibocsátó diódák csodálatos, precíz színeket, elképesztő színmélységet, meggyőző feketét és sima, elmosódásmentes mozgóképet eredményeznek. Ehhez a képhez képest a LED szörnyűnek tűnhet.

OLED tekintetben az LG egyértelműen élen jár, a 3000 fontért (kb. 1,2 millió forint) kapható  55EA980W széles körben megvásárolható, míg a Samsung „true RGB OLED” tévéje a KE55S9C 7000 fontba (kb. 2,8 millió forint) került, mikor múlt októberben a boltokban landolt. Nem meglepő módon már nem kapható. Ennek az oka az ártényezőn túl az, hogy az LG négyszínes WRGB technológiája (amely fehér kiegészítőszínt ad a szokásos piros, zöld, kék mellé) és pixel-fényerő rendszere sokkal könnyebben gyártható, mint a Samsung RGB technológiás panelei, amelyeket nehéz volt a kereskedelmi forgalomban értékesíteni.

Az OLED tévék Full HD felbontásban érhetők el csak el, bármekkora méretűek is legyenek, így nem jut ki nekik az Ultra HD-t, azaz 4K-t övező figyelemből. A Toshiba egy OLED képernyőt sem mutatott be a kiállításon, de a marketing vezető Tatsuhiro Nishioka úgy véli, van a technológiának jövője. „Az OLED egy nagyon érzékeny kijelző, széles színskálával, nagyon fényes képpel és szuper feketével. Én személy szerint nagyra értékelem, különösképpen 4K felbontásban lenne ideális, de ez egy nagyon-nagyon nehéz technológia, és rendkívül bonyolult a gyártás. A problémát az árak elfogadható szintre hozása okozza, és egy várhatóan hosszú élettartamú képernyő megalkotása. Míg mi küzdünk az OLED-del, a LED egyre jobb és jobb lesz.” 

Forrás: techradar.com

 



Címkék: lg toshiba oled led ultra HD 4K IFA 

Hozzászólások

comments powered by Disqus