SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Passzív Wi-Fi forradalmasítaná a technológiát

Dátum: 2016-12-19 10:53:59   |  érdekes
Szerző: doga
Egy új eljárással drámai módon csökkenthető a vezetéknélküli eszközök fogyasztása.

A Washington Egyetem diákjai mutatták be saját fejlesztésüket, amelyet nemes egyszerűséggel Passzív Wi-Fi névre kereszteltek. Véleményük szerint ezzel valódi forradalmat valósíthatunk meg, amely nemcsak a háztartásokban, de számos egyéb területen is megújíthatja (és egyben kiszélesítheti) a platformot.

A vezetéknélküli eszközök elterjedésénél, a technológia alkalmazásánál komoly korlátozó tényező a folyamatos kommunikáció által megkövetelt fogyasztás. Ezt válthatja ki a passzív alternatíva, amely ugyan a hálózatra kötött eszköz (így például a Wi-Fi router) esetében némileg megnöveli az étvágyat, ám a további, ezzel kapcsolatban álló passzív eszközök esetében minimalizálja azt, hiszen ez utóbbiaknál kihagyják az analóg komponenst és mindössze egy digitális kapcsolóra támaszkodva küldik vissza a bejövő jeleket, így hozva létre az adatcsomagokat. A megoldás ezen passzív eszközöknél tízezerszer kisebb fogyasztást eredményez, de ez még a Bluetooth technológiához képest is ezerszer alacsonyabb.

Amennyiben a fejlesztés a kereskedelmi forgalomban is megjelenik, valóságos forradalom mehet végbe a különböző háztartási eszközöknél, a biztonsági kameráknál, az egyéb érzékelőknél, illetve számos más területen, hiszen a minimális fogyasztást az egyéb jelek megcsapolásával ellensúlyozhatnánk, vagyis nem lenne szükség az akkumulátorok alkalmazására. Az eddigi eredmények között sorolják fel a 30 méteres hatótávot, a falon keresztüli kommunikációt, valamint a legfeljebb 11 Mbps-os átviteli sebességet – amennyiben ez utóbbit sikerül jelentős mértékben megnövelniük, a megoldás nyilván jobb esélyekkel száll majd versenybe.

A Jeeva Wireless nevű cég dolgozik a kereskedelmi megjelenésen, ez azonban még 2-3 évet vehet igénybe.

Doga

Forrás: www.sg.hu



Hozzászólások

comments powered by Disqus