SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Ultra HD Blu-ray: megszületett a szabvány

Dátum: 2015-05-14 15:14:35   |  hír
Szerző: doga
Az Ultra-HD felbontás elterjedésének egyik legnagyobb akadálya a megfelelő forrásanyagok hiánya. Ezt a problémát hivatott orvosolni a 4K-s felbontású filmeket megjelenítő UHD Blu-ray lemezek legújabb szabványa.

A televíziókészülékek körében már nem számít újdonságnak az Ultra-HD felbontás. Jóllehet mind a mai napig nagyon szűkös a megfelelő UHD-tartalmak választéka, a tévégyártók már jó ideje kitartanak a FULL HD felbontásnál négyszer részletgazdagabb képvisszaadást biztosító 4K-s technológia mellett. A jelek szerint végre elérkezett a Blu-ray lemezek forradalmasítása is: A Blu-ray Disc Association (BDA) nevű iparági csoport e hét keddjén jelentette be az UHD Blu-ray lemezekre vonatkozó egységes ipari szabványt. Ezzel fontos lépést tett az UHD tömeges elterjedésének érdekében.

Victor Matsuda, a BDA vezetője biztos abban, hogy az UHD-Blu-ray lemezek hamarosan olyan mértékű ugrást fognak jelenteni az otthoni mozizás kép- és hangminőségében, mint amekkorát annak idején a DVD-t megreformáló, HD felbontású Blu-ray lemezek jelentettek.

Az új szabvány értelmében a filmek maximális felbontása 3840 x 2160 képpont lehet, ami pontosan négyszer részletgazdagabb képet jelent a Full-HD felbontásnál. A legfeljebb 100 gigabájtnyi adatot tároló lemezek az eddigi adatmennyiség kétszeresét képesek hordozni, és az új High Dynamic Range (HDR = Magas Dinamikatartomány) nevű képjavító eljárás is a szabvány részét képezi. A minden eddiginél lenyűgözőbb hangminőségről pedig a Dolby Atmos és a DTS:X kódolási eljárás gondoskodik.

Az első gyártói licenceket már az idei nyáron kiadják a készülékgyártóknak, így 2015 karácsonya előtt már meg is jelenhetnek az első UHD-Blu-ray lemezjátszók a műszaki áruházak polcain.

Doga

Forrás: www.digitalfernsehen.de



Címkék: UHD 4K Blu-ray 

Hozzászólások

comments powered by Disqus