SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Valósak az elektromos eszközök fogyasztási adatai?

Dátum: 2015-11-25 13:02:23   |  érdekes
Szerző: doga
A gyártók az alacsony energiafelvétel érdekében sötét tévéken végzik a mérést, a porszívóknál üres a porzsák, a mosógépek pedig ilyenkor lassan mosnak.

Úgy tűnik, hogy a vásárlók immár a fogyasztási jelöléseknek sem hihetnek. Az ARD televízióadó Plusminus című riportműsorának szerkesztői kiderítették, hogy nem csak az autógyártók trükköznek a járművek fogyasztási adataival és szennyezőanyag-kibocsátásával, hanem a porszívók, a televíziók és a mosógépek esetében is manipulálhatják a termékeiket a gyártók. Az emberek jelentős része vakon megbízik a jelenlegi fogyasztási jelölésekben, és ha valamelyik készüléket az adott gyártó az "A" fogyasztási kategóriába sorolja, akkor a vásárlók ezt nem is igazán kérdőjelezik meg.

A Plusminus több tesztet is végrehajtott. Az A kategóriás porszívó először valóban hozta a papíron feltüntetett értékeket, vagyis 750 wattot fogyasztott, de utána ez az érték több mint 1100 wattra nőtt. Minél jobban telítődött a porzsák, annál jobban megnőtt a fogyasztás, végül pedig a terméknek pontosan annyi áramra volt szüksége, mint egy E kategóriás porszívónak. Ahhoz, hogy a berendezés valóban keveset fogyasszon, 15 percenként le kellett állítani és a szinte üres porzsákot kidobni.

A televíziók esetében sok modell rendelkezik ökojelöléssel és olyan szenzorral, amely elvileg a fogyasztást csökkenti. Dr. Holger Brackemann, a Stiftung Warentest képviselője elmondta, hogy a tévéknél megállapították, hogy a képek a gyári beállításoknál egyáltalán nem optimálisak, hanem gyakran túl sötétek. Különösen igaz ez a Samsung és az LG modelljeire. Amennyiben módosítják a beállításokat és jobb lesz a kép, akkor a fogyasztás jelentős mértékben megnő. Sok készülék esetében a fogyasztás 30, de előfordul, hogy akár 50 vagy 60 százalékkal is nagyobb a gyári beállítások alkalmazásakor mért értéknél.

A Samsung úgy reagált a jelentésre, hogy meggyőződésük, hogy a szabványos képbeállítás a mindennapos felhasználáshoz megfelelő képminőséget kínál, ezt pedig a cég szerint a Stiftung Warentest számos tesztje is megerősítette. Nos, a gyári beállítások mellett a vizsgált televízió 25 wattot fogyasztott. Amennyiben világosabb lett a kép a fogyasztás egyből a duplájára nőtt és az ökoszenzor magától kikapcsolt. Ugyanakkor az uniós szabvány szerinti fogyasztási jelölések megjelenítésekor mindig be volt kapcsolva a szenzor.

A mosógépek esetében az energiahatékonyság gyakran hosszabb mosási időtartamot jelent, ezt pedig kevesen várják ki. A Bonni Egyetem kutatói kiderítették, hogy Németországban kevesebb, mint minden ötödik mosás valósul meg energiatakarékos program segítségével. A felhasználók számára fontosabb, hogy a ruhájuk gyorsan legyen kimosva. Dr. Brackemann rámutatott, hogy az energiatakarékos programok tekintetében az elmúlt tíz évben nem történt komoly előrelépés.

Doga

Forrás: www.sg.hu



Címkék: Samsung LG 

Hozzászólások

comments powered by Disqus