SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Üzennének a legközelebbi lakható bolygóra

Dátum: 2017-01-04 08:54:59   |  érdekes
Szerző: doga
Kutatók egy csoportja nem várna tovább, a hallgatózás helyett maguk küldenének üzenetet.

A tavalyi év egyik fontos híre volt a Proxima Centauri csillag egyik bolygójáról szóló írás, amely szerint ez lenne a hozzánk legközelebbi lakható égitest. Biztosat ugyan még nem tudunk ezzel kapcsolatban, ám szakemberek egy csoportja üzenetet küldene, hogy ezzel hívjuk fel magunkra a figyelmet. A kezdeményezésnek nem mindenki örül.

A Messaging Extra Terrestrial Intelligence (METI) névre hallgató csoportosulásról van szó, amely még 2015-ben jött létre azzal a céllal, hogy a SETI filozófiájával ellentétes irányban tapogatózzon. Ők tehát nem passzív módon figyelnék az égboltot az esetleges üzenetek után kutatva, hanem maguk küldenének ilyen üzenetet a közeli exobolygókra, abban a reményben, hogy ott intelligens életre bukkanunk, így belátható időn belül kialakulhat egyfajta párbeszéd az idegenekkel. Nem véletlen, hogy az említett csillag kísérőjét veszik most célba, hiszen ez van hozzánk legközelebb, így nagyjából 4 évig tartana az üzenet elküldése és annak célba érése – nyilván nem egyetlen köszöntést küldenének, hanem itt több hónapon, netán több éven keresztül számos alkalommal megismételnék azt.

A szervezet egyik fontos feladata a tökéletes „Helló” kialakítása és annak összeállítása. 2018 végéig egymillió dollárt szeretnének összekalapozni, hogy ezt követően rádió-, vagy lézeres üzenetet küldjenek a kiszemelt célponthoz, amit több ismétlés követne. Egyes szakemberek üdvözlik a kezdeményezést, mások azonban kifejezetten ellenzik azt, többek között arra hivatkozva, hogy az esetleges idegen civilizációk akár agresszívak is lehetnek, így talán további terjeszkedésre biztatnánk őket. A támogatók mindenesetre kitartanak az elgondolás mellett, kihangsúlyozva, hogy amennyiben mindenki kizárólag passzív módon hallgatózna, egy igencsak csendes Univerzumban élnénk.

A NASA a hetvenes években maga is útnak indított ilyen üzeneteket, a Pioneer-10 és Pioneer-11 szondák azonban nyilván sokkal lassabban haladnak az űrben – utóbbival még 1995-ben, előbbivel pedig 2003-ban szakadt meg a kapcsolat, a kommunikáció ugyanis túl sok energiát vett volna igénybe.

Doga

Forrás: www.sg.hu



Címkék: Rádió Teleszkóp 

Hozzászólások

comments powered by Disqus