SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Nagy antennateszt, avagy arccal a földi digitális vétel felé

Dátum: 2010-09-25 12:39:58   |  
Konkrét tapasztalatok a földi digitális vételről. Hét különböző antenna összehasonlítása.

 

  • A változás szelei
  • Az új rendszer, gerincadók, vételi lehetőségek
  • Vételi viszonyok - analóg kontra digitális
  • Erőlködjünk?
  • Antennák és konkrét vételi tapasztalatok

A változás szelei

A 2008-as év komoly fordulatot hozott a televíziózás történetében. Az 1950-es évek második felében megvalósult rendszeres televízióadás, valamint a 1969-ben indult második csatorna és a színes műsorszórás óta nem történt ilyen nagy horderejű változás a műsorszórásban.

A 2008 végén beindult új rendszer MPEG4 szabványú szabadon fogható földi digitális (DVB-T) műsorszórás számos korszerű újítást jelent, amely a közszolgálati televíziózásban jelentős lépéstartást jelent Európa más országaival.

Az új DVB-T MPEG4-rendszer a szemnek kényelmesebb szélesvásznú (16:9 képarányú) megjelenítés mellett alkalmas az eddigi analóg adásoknál szokványos hagyományos felbontás (SD, 720x576) mellett az ötször részletgazdagabb, magas felbontás (HD, 1920x1080) átvitelére.

 

Az új rendszer, gerincadók, vételi lehetőségek

A magyarországi földi digitális rendszer (DVB-T MPEG4) a gerincadókról jóval „törékenyebb” jelet sugároz, mint az analóg, így vétele némi hozzáértést, gondosságot és precizitást igényel.

Ennek ellenére a megfelelő technikai eszközök birtokában - az adott csatornán megfelelő nyereségű, irányított tetőantenna, minőségi kábelezés és csatlakozók, adott esetben erősítő, valamint tévébe épített vagy külső vevő, azaz set-top-box - és (az analóg vételben szerzett) némi gyakorlattal elérhetünk sikeres vételt.

A magyarországi rendszer 2008 év vége óta folyamatos kiépítés alatt van. A cikk írásakor csupán a jelenleg analóg műsort is sugárzó gerincadók kétharmada sugároz földi digitális jelet, így Budapest Széchenyi hegyről, Kab-hegyről, Győrből, Szentesről, Kékesről, Úzd-Sárkeresztesről, Nagykanizsa-Újudvarról, Tokaj Nagy-Kopaszról, Pécs Misina-tetőről, Vasvár-Hegyhátsálról, Csengőd-Kiskőrösről, Szegedről és Debrecenből érhető el a szolgáltatás.

Budapest esetében van két kisebb teljesítményű adó, Száva utca és a Hármashatár-hegy, mely a Széchenyi-hegyivel együttműködve (azonos csatornákon) sugározza a digitális műsorokat.

2010 decemberében további gerincadók indítják meg a digitális szolgáltatást, Csávolyból, Sopronból, Komádiból, Gerecséről is foghatunk majd műsorokat a digitális úton. 2011-ben várható Aggtelek, Fehérgyarmat és Miskolc bekapcsolása a rendszerbe.

Jelenleg minden említett adóállomás csökkentett teljesítménnyel sugároz digitális jelet, az analóg rendszer teljes lekapcsolása után (várhatóan 2012 eleje) következik a teljesítmény-emelés, az ígéret szerint 100kW-ra. (Szeged és Győr és a határ közeli adótornyok esetében tartjuk az országhatáron túlra „átsugárzás” EU-ban előírt korlátozásait, így lehet, hogy Győr észak felé, Szeged pedig déli irányba csökkentett teljesítménnyel sugároz, valamint csak 50kW-tal.)

 

Tovább a cikk többi részéhez:

  1. A változás szelei, Az új rendszer, gerincadók, vételi lehetőségek
  2. Vételi viszonyok - analóg kontra digitális
  3. Erőlködjünk? Antennák összehasonlítása I.
  4. Antennák II.
  5. A két nagyágyú -  antennák III.