SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

TV Antennák összehasonlítása

Dátum: 2010-09-25 13:04:17   |  

Erőlködjünk?

Erősítést csak végső esetben érdemes használni. Ha 10 méternél hosszabb a kábel, akkor maximum 10-13dB körüli erősítés elegendő. Ha tereptárgyak (magasabb domb) takarásában nem látjuk az adótornyot, akkor nagy valószínűséggel nem lesz annyi jelünk, hogy összeálljon a kép.

Jobb esetben normál időjárási viszonyok között még van annyi (tereptárgyakról visszaverődő) szórt jel, ami elegendő a tökéletes vételhez, de borús időben, esőben teljesen reménytelen lehet a dolog. Ilyenkor is kell az erősítés. Persze csak annyi, ami feltétlenül szükséges.

Bár 20-23dB ajánlott, maximum 30dB körüli értéket tartok ésszerűnek. Az erősítés mellett roppant fontos, hogy a nyert tiszta jel és a zaj aránya nagyon jó maradjon. Ezért fontos, hogy az erősítés nélküli jel minél jobb legyen, valamint az erősítő kicsi zajszinttel rendelkezzen. Az ajánlott 7dB alatti zajszinthez képest inkább a 2dB vagy kisebb zajszintű erősítőket javasolom.

Még ezek is érzékenyek a környezeti zajokra, de már elviselhető módon. Az MPEG4-kódolás jóval törékenyebb jellel dolgozik és roppant érzékeny külső zavarokra. Az antennát ezért legalább 4 méter magasra kell helyezni lakott területen az átlag magasságú lakóházak takarása miatt, persze amennyiben lehetséges, 8-10 méteres magasság jóval ideálisabb a földfelszíni zavaró tényezők „kiszűrése” miatt. (Nagyobb járművek, elektromos berendezések stb.)


Antennák és konkrét vételi tapasztalatok



Synaps AHD10
Ez az antenna kifejezetten a digitális vételre lett kifejlesztve, bár a még jelenleg fogható analóg adóknál is kiválóan működik. Nyeresége a 21-es csatornán 7 dB, kis hullámzással emelkedik, a 25-43 közötti csatornákon 9 dB körüli értéket mutat, 50-60 között 10-10,5dB, aztán a 69-ig meredeken emelkedik 12,5 dB-re.

Az adóállomáshoz közel, de jó lefedettség esetén is legfeljebb 10-15km távolságig biztosan jól működik. Kihelyezése olyan helyekre ajánlható, ahol kis helyigény mellett szabad rálátás nyílik az adótoronyra. (Akinek elege lett a szobaantenna nyűgjeiből, azoknak is ideális.)

Masszív kivitele nagyon jó időjárás-állóságot biztosít. F-csatlakozója révén a kábel pillanatok alatt beköthető, bilincsén lévő szárnyas csavarjai az egyszerű és gyors rögzítést garantálják. (pl.: erkélyen)

Synaps AHD 10 antenna

Syanaps AHD 10 antenna



Triax Digi14
Az antenna elsősorban az adótoronytól 25-30km-ig távolságig ajánlott vagy akár távolabbra is, ha kellő lefedettség van.

Nyeresége a 60-69 csatornákon kb.13-13,5dB. Kompakt mérete és könnyű rögzíthetősége (pillangócsavaros bilincs az antenna mögött) miatt ajánlott olyan helyekre is, ahol a rögzítés nagyobb antenna esetén nem mindig egyszerűen megoldható. (pl. erkély)

Az antennakábel illesztése az igényes műanyag dipólházba a hagyományos módon történik. Masszív kivitelű, ezért a zord időjárást is jól tűri.

Triax Digi14 antenna
Triax Digi 14 antenna



Ikusi FlasHD


A minőségi termékek közül az egyik legjobb ár/nyereség arányú háromágú YAGI antenna, a teljes UHF (IV., V.) sávot lefedi.

A 21-es csatornán 13dB-re képes, nyereséggörbéje meredeken ível felfelé a magasabb csatornákon. Legnagyobb nyereséget a 61-62-es csatornákon éri el 17,5dB-lel, de az 55-67 között is 17dB vagy jobb nyereséget produkál.

Ahol nincs takarás, de az adótól való távolság nagy (50-70km között, egyes esetekben akár 95km-ről is), ott használható ki igazán tudása.

Reflektorai beállíthatóak 90 vagy 120 fokos szögre. A 90 fok több, nagyjából azonos irányból (kb.+/-15 fokos oldalirányú eltéréssel) sugárzó adó vételére is alkalmassá teszi, a 120 fokos beállítás inkább egy adótorony vételénél ajánlott.

Ez utóbbi precízebb beállítást igényel, de az oldalirányból jövő zajokat jobban kiszűri. Kiváló minőségű újrahasznosított anyagokból készül, a műanyag részek ABS-ből vannak, így bármilyen időjárásnak ellenáll.


Ikusi FlasHD antenna

Ikusi FlasHD antenna


A gyári adatok szerint 3 másodperc alatt működésre kész állapotba hozható, összeszerelni nem kell, így szerszámot sem igényel. Ezért azoknak is ajánlható, akik lakókocsival járják Európát és nyelvismeretük birtokában a célország kultúrájával ismerkednének az ottani földi digitális adókon keresztül is. A lakójármű tetején lévő rúdra pillanatok alatt felszerelhető a főág végén lévő pillangócsavaros bilinccsel. Illesztése F-csatlakozós, így ennek szerelése sem jelent gondot.

 

Ikusi miniFlasHD

Az előbbi kistestvére, csak kicsit rövidebb és szerényebb teljesítményű. A reflektor mérete és két beállítható pozíciója azonos (90° és 120°) a nagyéval. Legnagyobb nyeresége 15dB, amit a 60-as feletti csatornákon ér el. Közepes távolság - 20 és 50km között - esetén ajánlott, közepesen lefedett területekre.

Minden egyéb jellemzőben megegyezik az előbb említett antennával. Ott is sikerrel alkalmazható, ahol a kisebb teljesítményű antennák (13-13,5dB) éppen alulmaradtak. Ha a megfelelő tartó árbóc vagy kialakítás adott, szerelése házilag is elvégezhető.  

Ikusi MiniFlasHD antenna

Ikusi MiniFlasHD antenna

 

Tovább a cikk többi részéhez:

  1. A változás szelei, Az új rendszer, gerincadók, vételi lehetőségek
  2. Vételi viszonyok - analóg kontra digitális
  3. Erőlködjünk? Antennák összehasonlítása I.
  4. Antennák II.
  5. A két nagyágyú -  antennák III.