SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

A Eutelsat és az ESA rugalmas Quantum-műholdjai

Dátum: 2015-07-09 18:56:16   |  nagyvilág
Szerző: doga
A Eutelsat és az ESA a világűrben rugalmasan átalakítható műholdakat rendel az Airbus Defence and Space beszállító cégtől.

Az Airbus Defence and Space aláírta első szerződését a Eutelsat és az ESA vállalatokkal egy rugalmasan átalakítható Quantum-műhold megépítésére. A Quantum-műholdat a Eutelsat fogja üzemeltetni, és belátása szerint igazíthatja saját igényeihez a szatellit műsorszóró paramétereit, azaz a besugárzott terület lefedettségét, az egyes csatornák sávszélességét, az adók teljesítményét és frekvenciáit, sőt akár a műhold orbitális pozícióját is.

A Quantum az univerzális műholdak első generációja, amelyeket a világ bármely területén be lehet vetni. Ezek az új eszközök kiválóan alkalmasak lesznek az új üzleti környezet kihívásaihoz való alkalmazkodásra, aminek köszönhetően az üzemeltető nem kényszerül időről időre új műholdak beszerzésére. Úgynevezett többfázisú antennáinak és rugalmas, az orbitális pályán újra konfigurálható kapacitásainak köszönhetően bármikor a változó ügyféligényekhez lehet igazítani a kisugárzott műsorcsomagok tulajdonságait.

„A Eutelsat Quantum az első olyan műhold, amely teljesen újrakonfigurálható a világűrben”, mondja François Auque, a Space Systems vezetője. „Az Airbus Defence and Space ezzel a műholddal az innováció magasabb szintjére helyezi a Eutelsat műholdcsaládot, és áttörést ér el a telekommunikációs műholdak világában.”

Az új kialakítású műhold premiert jelent a kereskedelmi célú szatellit-szegmensben, amikor lehetővé teszi a vételi körzetek és Ku-sávos sugárzási övezetek rugalmas, szoftverdefiniált kialakítását, valamint a műhold zavarainak felismerését és elhárítását. A szatellit 15 évre tervezett élettartama alatt az ügyfelek hozzáférést kapnak olyan prémium-kapacitásokhoz, amelyek révén maguk határozhatják meg a besugárzott területek méretét, a frekvenciákat és sávszélességi értékeket. A műholdas flotta menedzselését alapvetően meg fogja változtatni az a lehetőség, hogy az új piacok meghódítása sokkal könnyebbé válik, és a régebbi műholdak kapacitásainak rugalmas átvételével lehetőség nyílik az erőforrások hatékonyabb kihasználására.

A cégek közötti szerződés aláírására az ESA új központjának megnyitóján került sor az oxfordi Harwellben. A Eutelsat Quantum műholdját ennek értelmében az Airbus Defence and Space UK fogja legyártani, a műhold pedig a Surrey Satellite Technology Ltd új, kisméretű geo-szatellitjeinek platformjára, a GMPT alapjaira fog épülni. Mindkét fejlesztést a Brit Űrutazási Hatóság támogatja.

 

Doga

Forrás: www.infosat.de



Címkék: Eutelsat ESA 

Hozzászólások

comments powered by Disqus