SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Állami segítséget kértek Romániában a Digi és versenytársai

Dátum: 2021-05-04 14:47:37   |  nagyvilág
Szerző: Kriszti
Nehéz helyzetbe került Romániában az RCS&RDS konzorciumhoz tartozó Digi Mobil a helyi kormányzat által nemrég elfogadott, mobilhálózati beszállítókat érintő korlátozásokat követően.

Helyi médiabeszámolók szerint gyakorlatilag teljesen leállította a hálózatfejlesztést Romániában az egyik legnagyobb helyi piaci szereplő, a mintegy négymillió előfizetővel rendelkező Digi Mobil - a cég egy éve semmilyen fejlesztést nem hajtott végre 5G-s hálózatán, illetve a 4G-s hálózatfejlesztések is lefékeződtek. A háttérben az a román kormány által április közepén elfogadott határozat állhat, mely az RCS&RDS konzorciumhoz tartozó szolgáltató számára megtiltja, hogy az 5G-s hálózatépítéshez régi partnere, a kínai Huawei Technologies eszközeit használja.

A Digi Mobil Romániában 2019-ben indította el a kereskedelmi 5G-szolgáltatást másik partnerével, az Ericssonnal karöltve, majd a cég ezt követően, 2020 nyarán újította meg beszállítói szerződését a kínai féllel.

Bár a jogszabály - melyet a román parlament még nem szavazott meg - nem írja elő a már meglévő, beépített eszközök cseréjét, az 5G-s fejlesztési kényszer és a technológiai korlátok miatt előbb-utóbb minden érintett szolgáltató rákényszerülhet arra, hogy egyébként jól működő, esetlegesen csak néhány évvel ezelőtt telepített hálózati elemeket is kicseréljen.Hozzászólások

comments powered by Disqus