SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

A megkülönböztetéstől mentes internetezésért hozott döntést az NMHH

Dátum: 2016-12-05 13:35:00   |  hazai
Szerző: doga
Első alkalommal figyelmeztetett az NMHH a hálózatsemlegességi előírások betartatására.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság uniós szinten az elsők között alkalmazta a hálózatsemlegességre vonatkozó EU-s előírásokat, amikor kötelezte a Magyar Telekomot a szolgáltatói beavatkozástól mentes internetezés biztosítására, a jogsértő forgalomszabályozási intézkedés megszüntetésére. A hatóság a TV GO szolgáltatás feltételeit megvizsgálva ugyanis megállapította, hogy a szolgáltató az Európai Unió hálózatsemlegességre vonatkozó előírásai ellenére megkülönböztette a TV GO és az HBO GO szolgáltatások elérését az összes többi internetes forgalommal és alkalmazással szemben.

Az NMHH a hálózatsemlegességre vonatkozó szabályok érvényesülését vizsgálta a Magyar Telekom mobil-előfizetéséhez igénybe vehető „Korlátlan TV és Film" havidíjas opció, azon belül a TV GO és az HBO GO szolgáltatás kapcsán. A november 21-én lezárult vizsgálat megállapította, hogy a szolgáltató az érintett tartalmakat jogszerűtlenül megkülönböztette az összes többi internetes forgalommal és alkalmazással szemben, és azok használatát nem számította bele az előfizetések adatforgalmába.  A csomag adatkeretének kimerülése után pedig az előfizető számára minden internetes tartalmat és szolgáltatást lelassítottak, de az érintett tartalmakkal kivételt tettek.

A hatóság a jogsértés miatt kötelezte a szolgáltatót a tartalmak megkülönböztetésének megszüntetésére és a jogszerű állapot helyreállítására. A hálózatsemlegesség védelmében az NMHH először hozott döntést, és uniós szinten is az elsők között alkalmazta az EU-s előírásokat.

A hatóság ellenőrző vizsgálatai és az e nyomán meghozott döntések, esetleg szankciók a szolgáltatók jogkövető magatartásának ösztönzését szolgálják, és a jogkövetkezmény típusát és mértékét minden esetben a fokozatosság és arányosság elve alapján, a konkrét ügy összes körülményére tekintettel határozzák meg. Jelen esetben a szolgáltatóra nem rótt ki szankciót a hatóság. A határozat nem jogerős, a szolgáltató a döntéssel szemben jogorvoslattal élhet.

Az internetes hálózatsemlegesség uniós szabályozásának lényege, hogy az internetszolgáltatók nem tilthatnak le, nem lassíthatnak, nem korlátozhatnak és nem különböztethetnek meg konkrét tartalmakat, alkalmazásokat vagy szolgáltatásokat. A Telekom TV GO szolgáltatásának eddig alkalmazott, korlátlan feltételei ezt az alapelvet sértik, hiszen a szolgáltatásán kívüli más, hasonló, ún. OTT-, internetes videószolgáltatásokhoz az előfizetők csak az adatforgalmi keretük terhére férhetnek hozzá. A hálózatsemlegességi előírások biztosítják az előfizetők számára az általuk – és nem az internetszolgáltatók, vagy más harmadik személy által – választott tartalmakhoz és információkhoz való hozzáférést, továbbá, hogy megkülönböztetéstől mentesen vehessenek igénybe szolgáltatásokat a világhálón keresztül, és abban jogszerű indok nélkül senki se korlátozza őket.

Az internetes forgalmak közötti különbségtétel tiltásának célja

A hálózatsemlegességi előírások biztosítják az előfizetők választási szabadságát: azt, hogy közvetlenül, egyenlő feltételekkel érhessenek el tartalmakat. A rendelkezések további célja, hogy az egyenlő feltételek megteremtésével biztosítsák a tartalomfejlesztők közötti versenyt, és hozzájáruljanak az internetes ökoszisztéma további innovatív működéséhez. A fejlesztések előtti akadályok lebontásával megnyílik az út az új piaci szereplők megjelenése előtt, a versenyfeltételek kiegyenlítésével pedig a tartalomfejlesztők ösztönzést kapnak a még jobb minőségű szolgáltatások fejlesztésére.

Az OTT-szolgáltatásokról röviden

A TV GO egy internetalapú műsorterjesztési szolgáltatatás, más néven OTT-szolgáltatás, ami a kábeltévén is elérhető élő tv-műsor, videótár-tartalmak vagy teljesen egyedi műsorok elérését biztosítja számítógépen, laptopon, tableten, okostelefonon vagy játékkonzolon keresztül. Az OTT-szolgáltatásoknál a tartalom szolgáltatója nem felelős a fogyasztóhoz történő jelátvitelért: a felhasználó a „nyílt interneten” keresztül éri el a szolgáltatást. E szolgáltatások működőképességének tehát előfeltétele az internet szabadsága.

Doga

Forrás: www.nmhh.hu



Címkék: NMHH OTT 

Hozzászólások

comments powered by Disqus