SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

A Nokia elsőként futtat 5G-t kereskedelmi forgalomban kapható bázisállomáson

Dátum: 2016-02-23 14:46:08   |  nagyvilág
Szerző: doga
A Nokia 5G-re alkalmas AirScale elnevezésű rádió-hozzáférés technológiát mutat be, így demonstrálni tudja az olyan felhasználási eseteket, mint az interaktív virtuális valóság.

Mindez bizonyítja, hogy a Nokia jelenlegi technológiájába történő befektetés az operátorok számára költséghatékony utat kínál a jövőbeni 5G-s hálózatok felé.

A Nokia 5G-s hozzáférési rendszere a spektrumallokációk széles tartományát fedi le, melyek képesek 20Gbps feletti átviteli sebességre, így utat nyit a multi-Gbps vezeték nélküli hozzáférést szolgáló új frekvenciák felé.

Miközben az 5G párhuzamosan az LTE fölé kerül bevezetésre, a többszörös kapcsolódás innovatív formái fokozzák a szolgáltatási teljesítményt és megbízhatóságot.

Most először mutatnak be 5G-s rádió-hozzáférést kereskedelmi hardveren is. Ezzel egyrészt az operátorok korábban és alacsonyabb költségen indíthatják útjára 5G hálózatukat, másrészt a már meglévő LTE infrastruktúrájukat 2017-ben migrálhatják a korai 5G-s szolgáltatásokra. A teljes 5G-s kereskedelmi szolgáltatás megjelenése 2020-ra várható.

A Nokia ezenkívül azt is bemutatja, hogy az összes spektrumsáv használatával hogyan tesztelhetik az operátorok az 5G felhasználási eseteit hálózataikon − beleértve a 6 GHz alattiakat is, melyek széles területi lefedettséget és korai piaci belépést biztosítanak, miközben  kiemelkedően magas kommunikációs kapacitással rendelkeznek a cm-es és mm-es hullámhossztartománynak köszönhetően.

Jelenleg különféle szabványügyi testületek végeznek teszteket annak érdekében, hogy 2020-ra befejezzék a munkát. A teljes körű 5G-s szabványok megjelenése előtt a fentihez hasonló hálózatüzemeltetői tesztek biztosítják, hogy az előfizetők már az első naptól kezdve kiváló és megbízható 5G-s teljesítményt kapnak majd.

A többszörös kapcsolódás koncepciója lehetővé teszi, hogy az eszközök egyidejűleg csatlakozzanak az LTE-hez és az 5G-s rádiós hálózathoz a zökkenőmentes működés érdekében, mivel az 5G párhuzamosan az LTE fölé kerül kiépítésre.

Hossein Moiin, a Nokia Mobile Networks technológiai igazgatója (CTO) az alábbiakat nyilatkozta: „A korábbi kísérleti rendszereket meghaladóan a telekommunikációs iparágban most először látható, hogyan fog működni az 5G a gyakorlatban. Az AirScale elnevezésű, rádió-hozzáféréses kereskedelmi termékünkön működés közben mutatjuk be az 5G-t – ez komoly előrelépés, mivel az 5G innentől kezdve már nem csupán távoli vízió. Mostantól az operátorok nyugodt szívvel beruházhatnak olyan hálózati berendezésekbe, melyek támogatják mind a meglévő, mind a majd szabványosításra kerülő 5G-s technológiákat.”

Doga

Forrás: Nokia



Címkék: Nokia 5G 

Hozzászólások

comments powered by Disqus