SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

A Puli Space Finnországban is népszerű

Dátum: 2014-09-15 19:48:46   |  hazai
Szerző: dorka
A Google Lunar XPRIZE magyar versenyzője, a Puli Space csapat immár egy finn céget, a Tuxera Inc-t is támogatói között tudhat. A Tuxera, a fájlrendszerek és streaming technológiák szegmensében piacvezető vállalat.

Puli Space 2010. óta fejleszti holdjáróját és célja, hogy az első magán forrásból finanszírozott csapatként elérje a holdat. A 30 millió dollár összdíjazású Google Lunar XPRIZE verseny célkitűzése, hogy megihlesse a kutatókat, gondolkodókat, mérnököket egy alacsony költségekkel fejleszthető, robotizált felderítő egység kialakításához. A győzelemhez egy holdjárót kell küldeni a Hold felszínére, ahol legalább 500 métert kell megtennie és nagyfelbontású videó és képanyagot hazaküldenie a Földre. A nemzetközi verseny 29 indulójából mára csak 18 csapat maradt versenyben; céljuk, hogy 2015 végéig teljesítsék a küldetést. 

pulispace400

Kép forrása: pulispace.blog.hu

“A verseny egy életreszóló lehetőség, hogy új technológiákat fejlesszünk ki és ezáltal lehetővé tegyük a rendszeres űrutazást a Holdra. Új területeket fedezünk fel és minőségi szolgáltatásokat kínálunk az űrben rejlő üzleti lehetőségek iránt érdeklődő befektetők számára. A sikerhez a kiváló csapat mellett, az igen jelentős anyagi hátteret is meg kell teremtenünk és további szakmai együttműködőket kell találnunk.” - mondta Dr. Pacher Tibor, a Puli Space alapítója és a csapat vezetője. “Nagyon örülünk, hogy a Tuxera felismerte ezt a lehetőséget és partnereink között tudhatjuk.” 

“Az 1970-es évek amerikai-szovjet űrversenye óta, csupán egyetlen eszköz landolt a Holdon – a kínaiaké. A politika már nem foglalkozik azzal, hogy újra elérjük a Holdat; ez most már rajtunk múlik.” – nyilatkozta Mikko Välimäki, a Tuxera vezérigazgatója.

Az űripar éves volumenjét több mint 314 milliárd dollárra becsülik. A kapcsolódó kereskedelmi ágazatok – űrkutatási alkatrészek, termékek és infrasturktúra gyártása – ennek közel háromnegyedét teszik ki, ezáltal ezek a fejlesztések mozgatórugói. 

“Izgalmas lehetőségnek tartjuk a Puli Space támogatását mind a versenyben, mind az űrkutatásban. Mi itt a Tuxeránál űrrajongók vagyunk, ezért reméljük tudásunkkal is támogathatjuk a Puli csapatát.” - mondta Szakacsits Szabolcs, a Tuxera elnöke és műszaki igazgatója. “A Puli elsőrangú mérnökcsapatával karöltve történelmet szeretnénk írni az első magánforrásból finanszírozott holdraszállás megvalósításával.” 

Forrás: Puli SpaceCímkék: Hold Puli űr google holdjáró 

Hozzászólások

comments powered by Disqus