SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

A reklámadó távozásra kényszerítheti a RTL Csoportot

Dátum: 2013-05-26 22:04:52   |  hazai
A tervezett reklámadó érzékenyen érintheti a két legnagyobb hazai kereskedelmi TV-t, az RTL Klubot és a TV2-t, előbbi a fejlemények alakulásának tükrében az ország elhagyását sem tartja elképzelhetetlennek.

A tervezet szerint az adó a reklámokból befolyó éves nettó árbevétel után lesz fizetendő. Az 1 milliárd forint alatti részre 0 százalékos adókulcs, 1-5 milliárd között 1 százalékos szerepel a tervben. Az adóalap 5 - 10 milliárd közötti része után 10 százalék, 10 milliárd forintot feletti részre 20 százalék lenne fizetendő.

A reklámadó-tervezet itt olvasható el: http://www.kormany.hu/download/4/75/e0000/Javaslat.pdf

A magyar RTL Csoport közleményében a következők állnak:

"A magyar RTL Csoport megdöbbenéssel értesült az Európában példa nélküli új adófajta, a reklámadó tervéről, különösen a mai napon megjelent törvénytervezetről. Az adó egy teljes iparágat tesz tönkre, amely az elmúlt öt évben már így is bevételei felét elvesztette. A ma közzétett tervezet kifejezetten a televíziós iparágat lehetetleníti el, azon belül is a legnagyobb bevétellel rendelkező RTL Klubot érinti, hiszen az adó progresszivitása úgy van meghatározva, hogy az elsősorban társaságunkat hozza nehéz helyzetbe. Mindez jelentősen szegényebbé teszi a magyar tartalom ipart, nagymértékben csökkenti a Magyarországon előállított műsorok mennyiségét, és munkahelyek százait veszélyezteti a médiaiparban. A magyar RTL Csoport szoros figyelemmel követi a törvényjavaslat alakulását és minden opciót mérlegel a további magyarországi működésével kapcsolatban."

A TV2 reakciója a reklámadó hírére:

"A reklámadó terve váratlanul ért minket, nagyságrendje meglepő és teljességgel elfogadhatatlan: csődbe viszi a 10 milliárdos árbevétel feletti vállalatokat, ezzel szemben költségvetési oldalon - tekintve, hogy egy 100 milliárd alatti reklámpiacról beszélünk - nagyságrendileg nem jelent számottevő bevételt. A reklámadó bevezetésével több száz ember munkahelye kerülne veszélybe, alapvető, a nézőket 15 éve szórakoztató és tájékoztató műsorok szűnhetnek meg, emellett nem lenne pénz tömegtájékoztatásra, közszolgálati feladatok teljesítésére."

A reklámadó tervezett itt olvasható el: http://www.kormany.hu/download/4/75/e0000/Javaslat.pdf

 Címkék: RTL Klub TV2 reklámadó 

Hozzászólások

comments powered by Disqus