SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Astra: 2016 az UHD éve lesz

Dátum: 2016-03-18 14:48:26   |  érdekes
Szerző: doga
Az Astra műholdrendszert üzemeltető SES szerint 2016-ban megkezdődik az UHD adók számának növekedése.

Az Astra azzal számol, hogy az idén meg fogják kezdeni Ultra-HD felbontású változataik sugárzását a nagyobb tévétársaságok is. „Egy látványos fejlődési szakasz küszöbéhez érkeztünk – az UHD-ra történő átállás a jelek szerint gyorsabban fog lezajlani, mint a HD elterjedése”, nyilatkozta Wolfgang Elsäßer, az Astra németországi igazgatója március 18-án a DPA német hírügynökségnek. „Nincs olyan nagy tévétársaság, amely ne kísérletezne az Ultra-HD technológiával.” Az igazgató meg van győződve róla, hogy a közeljövőben az UHD lesz a televíziózás általános szabványa.

Továbbra is nyitott kérdés azonban, hogy milyen ármodellek fognak érvényesülni az UHD szabványú műsorsugárzás esetében. „Az UHD sok pénzbe kerül a műsorszolgáltatóknak – a tartalmak, a gyártás és a közvetítés szempontjából egyaránt”, ismerte el Elsäßer. „Olyan modelleket kell találnunk, amelyek lehetővé teszik a gazdaságos működtetést. Jelenleg tárgyalásokat folytatunk a tévétársaságokkal, de egyelőre még nem tudok beszámolni konkrétumokról.”

Az Ultra-HD, más jelölés szerint 4K 3840x2160 képpontos megjelenítési technikájával négyszer részletgazdagabb képet biztosít a hagyományos Full-HD-nál. Becslések szerint 2016 végére már mintegy 3,5 millió UHD-televízió fog működni a németországi háztartásokban. A következő technológiai ugrással, a 8K-s felbontással kapcsolatban, amellyel elsősorban Japánban kísérleteznek, Elsäßer mindazonáltal szkeptikusan nyilatkozik. „Technikailag kivitelezhető, de gazdaságilag ma még teljességgel értelmetlen ez a technológia. Európában még legalább egy évtizedre vagyunk az esetleges bevezetésétől” – nyilatkozta a szakember a sajtónak.

Doga

Forrás: www.infosat.de



Címkék: UHD 4K Astra SES 

Hozzászólások

comments powered by Disqus