SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Az intelligens városokhoz okos eszközök kellenek

Dátum: 2016-11-28 13:49:03   |  érdekes
Szerző: doga
Nem elegendő, ha csak az eszközök okosak egy településen, szükség van a teljes hálózatba kötöttségre is.

Miközben az egyik oldalon egyre több az olyan modellváros, mint az Abu-Dzabiban lévő Masdar City vagy a dél-koreai Songdo, addig a másik oldalon, Amszterdamban, Koppenhágában, Hamburgban és Münchenben a várostervezők arról beszélgetnek, hogy a meglévő városi infrastruktúrákat miként lehet energiahatékonyan kiépíteni és digitalizálni. Az okosvárosok létrehozásában meghatározó szerepe lesz a dolgok internetének (IoT), amely a különböző eszközök összekötéséhez elengedhetetlen. De kellenek olyan adatbázisok is, amelyek nem csupán az egyes adatokat képesek feljegyezni, hanem az azok között lévő kapcsolatokat is.

Fontossá válik a városi rendszerek intelligens vezérlése. Hogyan tudják az intelligens közlekedésmenedzselő megoldások megakadályozni a dugók kialakulását és a vezetőket a szabad parkolóhelyekhez irányítani? Miként lesz biztosítva, hogy vészhelyzet esetén a leggyorsabb és a legjobb ellátás legyen elérhető a kórházakban? Hogyan lehet ellenőrizni az áram- és a vízhálózatokat, s miként felügyelhető a hatékonyságuk? Ezek egyike sem új kérdés, de most már rendelkezésre állnak az azok megválaszolásához szükséges technológiák. A növekvő digitalizálás hatalmas adatmennyiséget hoz létre, amelyek megfelelő kielemzése új utakat és megoldásokat nyithat meg a városfejlesztési koncepciók előtt.

A Markets and Markets című jelentés elemzői úgy becsülték, hogy az okosvárosok piaca 2015-re 300 milliárd dolláros, 2020-ra pedig 750 milliárdos lehet. Az okosváros számos szenzor, hálózat, eszköz, lámpa, víz- és árammérő egyvelege. Ideális esetben e készülékek mindegyike össze van kötve egymással, hogy adatokat szerezhessen, oszthasson meg és valós időben elemezhessen. Az IoT az okosváros szíve és lelke. Egy ilyen településen a kukák automatikusan jelzik, ha megteltek és a szabad parkolóhelyek jelentkeznek a közelben lévő autósoknál.

A városok attól lesznek igazán okosak, ha nem csupán a hardvereket, a kamerákat, az alkalmazásokat kötik össze egymással, hanem a szolgáltatásokat és a kábelhálózatokat is. A településeknek - miként a vállalatoknak is - technológiai innovációkra van szükségük, hogy megteremtsék a megfelelő életminőséget a lakosaik számára és meg tudjanak felelni a klímaváltozással, a káros anyagok kibocsátásával, a lakáshiánnyal, az energiaellátással és a népesség növekedésével kapcsolatos kihívásoknak.

Doga

Forrás: www.sg.huCímkék: Okosváros IoT 

Hozzászólások

comments powered by Disqus