SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Csúcstechnikás városrészt építhet a Google

Dátum: 2016-05-02 15:34:49   |  nagyvilág
Szerző: doga
A legújabb technológiákkal szerelnének fel egy városrészt: számítógépek szerveznék a közlekedést és mindent lefedne a gigabites WiFi.

A Google magas rangú vezetői régóta dédelgetik azt az álmot, hogy építenek egy okosvárost. Anyacégük, az Alphabet egyik leányvállalata, a Sidewalk Labs azt fontolgatja, hogy megpróbálja átvenni egy városrész irányítását és azt – a helyi közigazgatás segítségével és hozzájárulásával – a legújabb technológiákkal látja el. A terv Larry Page személyes támogatását élvezi, szóval valószínűleg nemsokára mintegy tízezer ember főbérlőjévé válhat a Google.

Jelenleg a megfelelő helyszín kiválasztása zajlik; a szakemberek egy olyan közepes méretű várost keresnek, amely nehéz helyzetben van és új gazdasági impulzusra vár. Más ötletek is felmerültek, például korábban, 2013-ban a cég még zöldmezős beruházásban gondolkodott, majd New York lett volna az a laboratórium, ahol technológiával segítik elő a kellemesebb városi életet. Politikai, pénzügyi és közigazgatási akadályok miatt kénytelenek voltak más felé tapogatózni, és most a Sidewalk Labs egy jobb sorsra érdemes település vezetőivel közösen dolgozná ki egy városrész korszerűsítését.

A kiválasztott terület a tervek szerint az új megoldások, például az intelligens elektromos hálózat, az önállóan közlekedő autók és a nagy területet lefedő WLAN-ajánlatok tesztterepe lehet. A konkrét tervek szerint belenyúlnának a közlekedésbe is: Flow nevű platformjuk anonimizáltan továbbítaná a forgalomirányítóknak az autók helyzetét, így segítve a dugók kiküszöbölését vagy akár a buszjáratok optimalizálását. A sofőrök valós idejű információt kapnának a szabad parkolóhelyekről, az önállóan közlekedő autók pedig valószínűleg külön sávban haladhatnának.

A leányvállalatot tavaly alapították, a vezérigazgatója Daniel Doctoroff, aki sok tapasztalattal rendelkezik a városfejlesztés területén. Több éven át New York alpolgármestere volt, ahol gazdaság-fejlesztéssel foglalkozott, legnagyobb eredményeként létrehozott egy új központot az üzletek és a kreatív emberek számára. Tavaly a Sidewalk Labs megalapította az Intersection nevű társaságot, amely folytatja a LinkNYC projektet. Ennek keretében New Yorkot ingyenes WLAN-hotspotokkal látják el, méghozzá úgy, hogy a régi, érmés telefonfülkéket alakítják át.

Doctoroff már februárban utalt egy várható városfejlesztési tervre és nem foglalkozott a korábbi programok sikertelenségét hangoztató szkeptikusokkal. Azt ecsetelte, hogy a múltban a várostervezők és az IT-konszernek gyakran nem értették meg egymást, de ő és a Google tökéletes szimbiózisban dolgoznak. „Alapvető befolyással van a városi életre a digitális korszak, a közösségi hálózatok, a szenzorok, a helyalapú szolgáltatások, az adatokat elemezni képes nagy teljesítményű számítógépek, és az új technológiák, mint a 3D nyomtatás vagy a robotok. Ezek kombinációja lehetővé teszi, hogy hatékonyabban működjenek, jobban figyelembe vegyék a közösség elvárásait, gyorsabban alkalmazkodjanak a változásokhoz, és a lakosok egyénre szabott szolgáltatásokat kaphassanak.”

„Egy olyan korszakban, amikor a települések költségvetésére nehezedő nyomás egyre nő, a vezetőknek hatékonyabban kell üzemeltetniük a rendelkezésükre álló erőforrásokat, hogy a prioritásaikra tudjanak koncentrálni. Úgy véljük, hogy egy hatalmas változás küszöbén állunk, és célunk, hogy ebben vezető szerepet játszunk” – nyilatkozta Daniel Doctoroff.

Az ellenzők nem ennyire optimisták, és erre van is történelmi alapjuk, mivel a nagyszabású városépítési és -fejlesztési projektek között rengeteg teljesen hibás és félresikerült koncepció is van. Glen Kuecker, a DePauw University szakértője például kapásból a dél-koreai főváros, Szöul melletti Songdo projektet említi, ahol a Cisco akart létrehozni egy az élet minden területét kontrolláló, hálózatba kötött számítógépek által irányított okosvárost. Minden van benne: iskolák, parkok, múzeumok és egy kórház, mindez a fenntarthatóság jegyében, de a cégek valahogy nem akarnak beköltözni a területre.

Doga

Forrás: www.sg.hu



Címkék: Google WiFi Okosváros 

Hozzászólások

comments powered by Disqus