SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

DAB+ - az FM takarékos utódja?

Dátum: 2014-01-24 19:17:06   |  érdekes
Szerző: doga
Belegondoltak-e már abba, mennyibe is kerül egy rádióműsor sugárzása? A különböző sugárzási eljárások között hatalmas költségkülönbségek mutatkoznak. Az alábbi cikkben a digitális rádiós műsorszórás néhány előnyéről lesz szó.

Hány kW kell egy adóhoz?

A rádióadók effektív kisugárzott adóteljesítményét (ERP) wattban és kilowattban szokták megadni. Az ERP-teljesítmény az adó által leadott teljesítmény, illetve az adóantenna nyereségének összessége. Más szóval: az adóantenna felerősíti a kisugárzandó jelet. Ugyanez az elv érvényesül a vevőoldalon is: egy komolyabb, hatékonyabb antennával több adót tudunk befogni, mint egy egyszerű szobaantennával.

URH, azaz FM

Amikor 100kW-os ERP-ről beszélünk, akkor maga az adó többnyire csupán 10kW-os teljesítménnyel üzemel. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egy ilyen adó óránként „csupán” 10kW-ot fogyaszt. A valóságban ugyanis sokkal többet. Ennek oka az a sokféle veszteség, amelyeket például részben a berendezések melegedésében lehet tetten érni. Az adóberendezés hűtéséhez tehát szintén energiát kell felhasználni, ami természetesen beleszámít a fogyasztásba. Az újabb típusú FM rádióadók mintegy 62%-os hatásfokkal üzemelnek. Ez azt jelenti, hogy egy modern 10kW-os adó körülbelül 16,2kW teljesítményfelvétellel működik.

A német Rohde & Schwarz cég tavaly szeptemberben mutatta be legújabb FM-adóberendezését, amelynek hatásfoka immár eléri a 74%-ot. 10kWos kisugárzott adóteljesítmény mellett tehát már csak 13,5kW-ot fogyaszt.

DAB+

A földfelszíni terjesztésű digitális rádiózás új lehetőségeket nyitott az adóteljesítmény hatékonyabb kihasználásában is. A DAB+ rendszerben sugárzó adótornyok ugyanis lényegesen kisebb teljesítmény mellett is képesek ellátni ugyanakkora vagy nagyobb területet műsorokkal, mint tették azt analóg FM társaik. A németországi DAB+ adóhálózat többnyire 10kW-os adókból áll, amelyek minden további nélkül elérik egy 100kW-os analóg FM adó által besugárzott terület nagyságát. A jelenlegi párhuzamos (analóg-digitális) sugárzás ideális feltételeket biztosít e különbség megtapasztalására. (Ugyanígy Magyarországon hasonló élményem volt, amikor nyáron a Kab-hegyről sugárzó analóg tévéadó lekapcsolását követően Balatongyörökön, a fővárosi mindössze 250 wattos kísérleti DAB+ adó jelét egy egyszerű teleszkópantennával felszerelt digitális táskarádióval is sikerült vennem, közel kétszáz kilométeres távolságból!)

A digitális adótornyok hatékony működésének köszönhetően sok esetben elegendő alacsonyabb, 1-1,5kW-os teljesítményű berendezést működtetni. A Rohde & Schwarz cég TMV9 típusjelű adóberendezése például 1,45kW-os kisugárzott adóteljesítmény mellett összesen 3,2kW áramot fogyaszt, ami az FM-mel összehasonlítva jóval hatékonyabb műsorszórást tesz lehetővé.

A döntő különbség

Az adóteljesítmény jobb kihasználása mellett a legfontosabb különbség az analóg és a digitális műsorszórás között a frekvenciakészlet hatékonyabb kihasználása. Míg analóg módon egy frekvencián csupán egy adó műsorát lehet kisugározni, addig a digitális tömörítésnek köszönhetően a DAB+ esetében ez a szám akár tíz fölé is mehet, ráadásul számos többletinformáció is elhelyezhető a digitális adatfolyamban. A németországi DAB+ multiplexeken 12-14 rádióműsor és négy egyéb extra szolgáltatás található. A 3,2kW-os adóteljesítményen tehát 12-14 rádióprogram osztozik, amelyekre így egyenként csupán 229-267 watt jut. Egy DAB+ multiplexen azonban akár 18 rádióadó műsora is elhelyezhető, amelyek egyenként már csak 178 wattot fogyasztanak! DAB+ kontra FM A DAB+ energiahatékonysága az FM-mel szemben még szembetűnőbb, ha százalékban fejezzük ki az egyes programokra jutó áramfogyasztást. Egy DAB+ rendszerben megszólaló rádióadó egy ugyanakkora területet lefedő, de analóg FM rendszerben sugárzó adó energiaigényének mindössze 1,1%-ával is beéri! Ez pedig azt jelenti, hogy a digitális adó működtetéséhez szükséges energia jóval kisebb szénmonoxid-kibocsátással és környezeti terheléssel jár. Ennek köszönhetően a műsorszolgáltatók költségei is jelentősen csökkennek: DAB+ rendszerben az ugyanolyan paraméterű FM adó fenntartási költségeinek alig 15%-ával lehet digitális módon sugározni. Mindez pedig lehetővé teszi, hogy a műsorszolgáltatók olyan tematikus programokkal is megjelenjenek a médiapiacon, amelyekkel a drága és frekvenciákban szűkös analóg FM sávban nem tudtak. Természetesen Németországban is akad jó néhány nagynevű kereskedelmi rádiótársaság, amely azért nem kívánja feladni az FM-sávban megszokott pozícióikat, mert attól tart, hogy a digitális technológia elterjedésével sokkal több vetélytárs fog megjelenni az éterben. S valóban, a DAB+ az analóg műsorszóráshoz képest nagyságrenddel több, ráadásul megfelelő tömörítést választva kiváló minőségű rádióprogramot tud eljuttatni a hallgatókhoz. Figyelembe véve ugyanakkor a fent vázolt költséghatékony adóüzemeltetést, egyre több szolgáltató ismeri fel a digitális technikában rejlő előnyöket. Aminek pedig végső soron a felhasználók, azaz a rádióhallgatók örülhetnek a legjobban.

Doga

Forrás: www.digitalfernsehen.de



Címkék: DAB+ FM 

Hozzászólások

comments powered by Disqus