SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

DAB+: Dinamika Európában

Dátum: 2014-12-11 11:03:07   |  nagyvilág
Szerző: doga
Miután a német közszolgálati rádiókat tömörítő ARD november 26-i sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy következetesen folytatni kívánja digitális földfelszíni adóhálózatának kiépítését, december első hetében Svájc és Svédország is konkrét tervekkel állt elő analóg FM adóhálózatának DAB+ általi kiváltásáról.

Karola Wille, az MDR intendánsa irányítja az ARD digitális átállásért felelős munkacsoportját, amely az analóg FM adóhálózat jövőbeli lekapcsolásának és a digitális DAB+ műsorterjesztés koncepciójának kritériumait hivatott kidolgozni.  A munkacsoport a digitális rádiós műsorsugárzás technikai feltételei mellett a háztartások és járművek DAB+ vevőkészülékekkel való ellátottságát, valamint a sokszínű műsorkínálat biztosítását is vizsgálja és szorgalmazza.

Svájcban 2024-től a tervek szerint már csak digitális, túlnyomórészt DAB+ rendszerű rádióadók fognak működni. Két lépésben kívánják megvalósítani a rádiós digitalizációt: 2019 végéig minden, az analóg FM hálózaton fogható adót digitális formában is elérhetővé teszik, majd 2020-tól fokozatosan és összehangolt módon leállítják az FM adókat. A folyamat 2024-ben ér majd véget.

Svédország külön koordinátort kért fel a rádiós digitalizáció összehangolására, aki most mutatta be az FM adóhálózat lekapcsolásának tervét. Eszerint 2022-ig fokozatosan leállítják az analóg adókat, és ezzel párhuzamosan az FM adóhálózat jelenlegi lefedettségi szintjére, azaz 99,8%-ra hozzák fel a DAB+ hálózat kiépítettségét. A teljes digitális átállás további feltétele, hogy a DAB+ adóhálózaton fogható programok választéka meghaladja az FM-ét, a naponkénti DAB+ rádióhasználat legalább 50%-os legyen, valamint az autórádiók képesek legyenek a digitális jelek fogadására.

Amennyiben ezek a feltételek 2020-ig nem teljesülnek, a határidőt 2024-ig kitolják. Az 5-8 évre tervezett párhuzamos FM-DAB+ műsorsugárzás ideje alatt pedig minden rádióhallgató kényelmesen átállhat az új vételi módra.

Doga

Forrás: www.digitalradio.de



Hozzászólások

comments powered by Disqus