SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Dél-Tirolban tovább bővül a DAB+ kínálat

Dátum: 2014-10-16 11:21:29   |  nagyvilág
Szerző: doga
2014. október 15-én megkezdte működését a RAS új digitális adóközpontja Dél-Tirolban. Ezzel több mint 55 földfelszíni terjesztésű, digitális (DAB és DAB+) rádióadó vétele vált lehetővé az autonóm olasz tartományban.

Dél-Tirol egész területén immár digitális minőségben fogható a közszolgálati RAS 16, a szintén közszolgálati RAI 4, valamint 13 kereskedelmi adó műsora. A tartományban így 55 fölé emelkedett a DAB illetve DAB+ rendszerben sugárzott rádióadók száma, de Bozen (Bolzano), Überretsch és Unterland környékén ezen felül további 11 digitális rádióműsor vétele is lehetséges!

 

Az új adóközpont üzembe helyezésével DAB-ról DAB+ rendszerre vált a Radio Rumantsch, a Kiraka és a Bayern 1 programja, valamint a DABMedia összes adója.

Az átállásra egyrészt az olasz szakminisztérium előírásai miatt kerül sor; csupán a RAS kapott külön engedélyt a kormánytól arra, hogy 2017-ig még párhuzamosan fenntartsa a DAB és a DAB+ sugárzási módot, és csak ez után működtesse adóberendezéseit kizárólag a DAB+ szabványának megfelelően. Sok háztartás rendelkezik még ugyanis az elmúlt években vásárolt DAB szabványú rádiókészülékekkel, amelyek nem alkalmasak a DAB+ vételi módra.

 

Az átállás másik indoka a DAB+ számos előnye a DAB rendszerrel szemben: a hatékonyabb tömörítési eljárásnak köszönhetően jobb hangminőség érhető el alacsonyabb átviteli kapacitás mellett is – más szóval több és jobb hangminőségű adó fér el egy adott frekvencián.

 

Doga

Forrás: www.digitalradio.hu



Hozzászólások

comments powered by Disqus