SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Európai döntésre várnak a streamboxok ügyében

Dátum: 2015-12-09 10:57:46   |  nagyvilág
Szerző: doga
Egy holland bíróság nem tiltotta be a berendezések forgalmazását, hanem az Európai Unió Bírósága elé utalta az ügyet.

Jelenleg számos online kereskedő, például a Moviestreamer és a Filmspeler árul olyan streamboxokat, amelyek segítségével megtekinthetők onilne filmek és filmsorozatok, ugyanakkor a szerzői jogvédők álláspontja alapján ezen eszközök egy részén olyan szoftverek futnak, amelyek jogilag támadhatók. A BREIN nevű holland szervezet ezért nyújtott be keresetet az egyik online bolt ellen.

Bizonyos kereskedők termékkínálatában kaphatók olyan különlegesen konfigurált streamboxok, amelyek az alapbeállításoknak köszönhetően képesek az online sugárzott műsorok vételére és lejátszására. Ezek gyakran olyan készülékek, amelyek a Raspberry Pi rendszerekre épülnek, és amelyekre az interneten szabadon fellelhető programokat telepítenek fel előre, majd azokat be is állítják.

A BREIN elsődleges célja az volt, hogy elérje az érintett termékek forgalmazásának leállítását. Erőfeszítéseit azonban nem koronázta siker, ugyanis az illetékes bíróság elutasította beadványát, mondván a szervezet már egy másik kereskedő ellen is fellépett, aki arra hivatkozott, hogy a megoldások nem illegális letöltéseket segítenek, hanem csupán elérhetővé teszik a streameket. Ez az érvelés egyezik egy tavalyi ítélettel, amely szerint az illegális letöltések jogsértőek, de ezek közé nem sorolták be a streamajánlatokat. 

A kérdésben a holland testület azzal a kéréssel fordult az Európai Unió Bíróságához, hogy hozzon döntést abban a kérdésben, hogy illegálisnak minősül-e vagy sem a másolt filmek és televíziós sorozatok online sugárzása. A bíróságnak többek között arról is határoznia kell, hogy törvényellenesek-e az ilyen készülékek és azok értékesítése, továbbá a streameléssel kapcsolatban is számos egyéb kérdést meg kell még válaszolnia a joghatóságnak. Amíg erre nem kerül sor, addig a különböző holland eljárásokban sem születhet ítélet, és a mostani ügyben eljáró bíróság sem lát okot arra, hogy elrendelje a streamboxok árusításának leállítását.

Doga

Forrás: www.sg.huCímkék: Streambox Online 

Hozzászólások

comments powered by Disqus