SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Európai tartalomkvóta lehet a stream-szolgáltatásoknál

Dátum: 2016-05-23 20:49:47   |  nagyvilág
Szerző: doga
Az Európai Bizottság azt szeretné, hogy a stream-platformok kínálatának egy része helyi készítésű legyen.

A közösségi média korában egyre többen szeretnék nézni a Netflix, az Amazon és a többi stream-szolgáltató sorozatait, elég csak a Kártyavárra vagy a Fargóra gondolni. A felhasználók azonnal látni akarják ezeket az alkotásokat és nem várnának addig, amíg valamelyik televízióadó a műsorára tűzi azokat. A stream-platformok sikere pont annak köszönhető, hogy olyan tartalmakat kínálnak, amelyek a hagyományos televízióban nem vagy csak nagyon ritkán láthatók.

A Netflix immár 190 országban érhető el, köztük az Európai Unió államaiban is. Mindez arra ösztönzi az EU illetékeseit, hogy egy olyan javaslattal álljanak majd elő a jövő héten, amelynek értelmében a különböző stream-szolgáltatások esetében tartalomkvótát vezetnek be. Ez azt jelenti, hogy elő fogják írni, hogy a Netflix, az Amazon és a többi oldal esetében a tartalmak 20 százalékának kell európai gyártásúnak lennie.

A EurActiv nevű portál megszerezte a tervezetet, ami gyakorlatilag a 2010-ben bemutatott audiovizuális médiaszolgáltatási (AVMSD) irányelv módosítása. A dokumentum bizonyos előírásokat tartalmaz az európai televízióadókkal és a televíziószerű szolgáltatásokkal kapcsolatban, például a reklámok elhelyezéséről, az ifjúságvédelemről vagy éppen az európai művek terjesztésének elősegítéséről. Az eredeti szabályozásban a Video-on-Demand platformok még nem szerepeltek, nem csoda, hiszen ezek hat évvel ezelőtt alig vagy egyáltalán nem léteztek. Az elmúlt években tapasztalt változások miatt azonban szükségessé vált az irányelv módosítása.

Az új javaslat minden területen hasonló előírásokat fogalmazna meg és kötelezővé tennék az európai filmek, sorozatok és más műsorok támogatását, ráadásul ezeket az alkotásokat kötelező lesz a frekventált műsorsávokban elhelyezni. Az új szabályozás a Netflix számára például nem lesz akkora korlátozás, ugyanis a vállalat szereti a kínálatait a felhasználók szokásaihoz igazítani. A tartalomkvóta mellett elvárhatják majd azt is, hogy a társaságok európai filmek és sorozatok készítését támogassák. Ez megvalósulhat akár a nyereség helyi befektetésével vagy filmalapok segítésével.

A The Financial Times rámutatott, hogy például a BBC a bevételei 20 százalékát fekteti új tartalmak gyártásába, míg a stream-szolgáltatásoknál ez az arány jelenleg alig egy százalék. A Netflix egyik szóvivője szerint ugyanakkor a rugalmatlan kvóták megfojtják a piacot, az Európai Uniónak inkább vonzóvá kellene tennie a helyi sorozatok gyártását, mint kvótákkal korlátozni a piaci szereplőket. James Waterworth, a Computer & Communications Industry Association (CCIA) képviselője szerint is a kulturális kvóta ötlete elavult és sem a felhasználók, sem az új tartalmak producereinek szempontjából nem hasznos megoldás. A CCIA tagja a Netflix is. Van még egy fontos dolog: úgy tűnik, hogy az Európai Bizottságot az cseppet sem érdekli, hogy az európai nézők sok esetben esetleg nem helyi sorozatokat vagy filmeket szeretnének látni, hanem díjnyertes, minőségi és exkluzív amerikai műsorokat.

Doga

Forrás: www.sg.hu



Címkék: Netflix Stream EU 

Hozzászólások

comments powered by Disqus