SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Helyi rádiós pályázati döntéseket hozott az NMHH Médiatanácsa

Dátum: 2016-10-28 13:33:08   |  hazai
Szerző: doga
Több helyi rádiós frekvencia pályázati ügyében született döntés a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának eheti ülésén.

Baja 89,8 MHz helyi rádiós frekvencia pályázatra beadott ajánlat alaki vizsgálata után a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa pályázati nyilvántartásba vette a Baja Hangja Kft.-t.

A Médiatanács elfogadta és honlapján csütörtökön közzétette a Győr 103,1 MHz helyi rádiós frekvencia végleges pályázati felhívását. A kereskedelmi jelleggel meghirdetett frekvencia mintegy 105 ezer fős vételkörzetet kínál. A pályázati ajánlatokat december 1-jén lehet majd beadni.

A Médiatanács 30 napos ideiglenes hatósági szerződést köt a NAUTILUS Kft.-vel az Esztergom 98,1 MHz helyi médiaszolgáltatási lehetőségre 2016. november 24. és 2016. december 24. napja közötti időszakra kereskedelmi jelleggel.

A budapesti Rádió 1 szolgáltatója és kilenc helyi rádió közös kérelme alapján a Médiatanács engedélyezte, hogy az érintett médiaszolgáltatók hálózatba kapcsolódjanak. A hálózatba kapcsolódó médiaszolgáltatások a Baja 94,3 MHz, a Dunaföldvár 106,5 MHz, a Paks 107,5 MHz, a Szekszárd 91,1 MHz, a Győr 103,1 MHz, a Tihany 105,7 MHz, a Miskolc 96,3 MHz, a Heves 93,7 MHz és a Nyíregyháza 91,1 MHz frekvenciákon működő rádiók. A döntés következtében a vidéki rádiók november 15-től kapcsolódhatnak hálózatba, és együttes kérelmük értelmében a médiaszolgáltatás központi elemeit, valamint saját arculatukat is egymáshoz igazíthatják. A hálózatba kapcsolódó médiaszolgáltatások saját műsorideje – napi 4 óra 23 perc – kizárólag az éjszakai órák (23-tól 5 óráig) nélküli sávba esik.

A Rádió 1 a hálózatba kapcsolódás után sem lesz országos frekvencia, mivel még hálózatos partnereivel sem éri el vételkörzetével a lakosság ötven százalékát. Az érintett rádiók többsége – a miskolci, a győri és a hevesi frekvencia kivételével – eleve hálózatba kapcsolódóan kezdte meg működését, és néhány évvel ezelőtt, eltérő időtartamban ugyanazzal a hálózatos médiaszolgáltatóval kapcsolódtak hálózatba; emellett pedig az érintetteken kívül más rádiók is hálózatos partnerük voltak, mint például a Békéscsaba 88,9 MHz-en működő szolgáltató. Jelenleg sem egyedi eset a több rádiót érintő hálózatba kapcsolódás a magyar médiapiacon: hasonló hálózatba kapcsolódással működik a Lánchíd Rádió Budapesten, valamint például Szegeden és Pécsett, vagy a fővárosban üzemelő Mária Rádió például a veszprémi és ceglédi társrádióival.

A Médiatanács jogköre hálózatba kapcsolódás engedélyezésekor

A Médiatanács a médiatörvény – a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény – 64. §-a alapján hatósági eljárásban dönt a hálózatba kapcsolódásról az abba kapcsolódók együttes kérelme alapján. Engedélyezés esetén a médiaszolgáltatók hatósági szerződéseit módosulnak, és ilyen esetekben a Médiatanács mindenkor ellenőrzi, hogy az esetleges hálózatba kapcsolódás sértené-e a verseny tisztaságát.

A törvény szerint közösségi médiaszolgáltató csak közösségi médiaszolgáltatóval kapcsolódhat hálózatba. Országos médiaszolgáltató nem lehet hálózatba kapcsolódó médiaszolgáltató. A hálózatba kapcsolódás feltétele többek között, hogy a helyi médiaszolgáltatók saját tartalmai naponta elérjék a négy órát, a szolgáltatók mindegyike a médiaszolgáltatási díjkötelezettségeiket maradéktalanul teljesítse, és a kapcsolódó szolgáltatók vételkörzetei legfeljebb húsz százalékban fedjék egymást.

Doga

Forrás: www.nmhh.hu



Hozzászólások

comments powered by Disqus