SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Helytelen korhatár-besorolások a Hír Tv-ben és a Való Világ 7-ben

Dátum: 2015-02-27 17:16:13   |  hazai
Szerző: dorka
A Médiatanács határozata szerint korhatár nélkül megtekinthető kategória helyett a 16 éven aluliaknak nem ajánlottként kellett volna műsorra tűzni a Hír TV szilveszteri Paletta műsorszámát, amelyben egy mondat erejéig szóba került a szexuális erőszak kérdése...

A Médiatanács határozata szerint korhatár nélkül megtekinthető kategória helyett a 16 éven aluliaknak nem ajánlottként kellett volna műsorra tűzni a Hír TV szilveszteri Paletta műsorszámát, amelyben egy mondat erejéig szóba került a szexuális erőszak kérdése egy, Maksa Zoltán humoristával folytatott beszélgetés előtti viccrovatban. A testület értékelése alapján az emberi méltóság alapvető értéke nem sérült, a médiatartalom abszurd jellege a nézők számára kiderült. A viccesnek szánt durva élcelődés azonban a 16 éven aluli gyerekek számára félreértelmezhető volt, ezért magasabb korhatár-besorolást igényelt volna: kizárólag 21 óra után, 16-os karikával vetíthették volna. Emiatt a Médiatanács 100 ezer forint pénzbírságot szabott ki a médiaszolgáltatóra.


A testület a múlt héten indított eljárás után ezen a héten két újabb eljárást kezdeményezett az RTL 2-n futó Való Világ 7 valóságshow romániai médiahatóság alá tartozó médiaszolgáltatójával, a Cable Channels SA-val szemben. A január 3-án 17 órától, AP – 12 éven aluliaknak csak szülői engedéllyel vagy nagykorú felügyelet mellett ajánlott – jelöléssel vetített műsorszámot a 18 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolnia, és 22 óra után kellett volna műsorra tűznie. A valóságshow másnapi, 19 órától kezdődő, szintén AP jelölésű adását pedig a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába kellett volna tennie és 21 óra után vetítenie. Ha a médiaszolgáltató harmadszorra is úgy tesz közzé egy éven belül 16 éven aluliaknak nem ajánlott korhatár-kategóriájú tartalmat, hogy a vonatkozó besorolási követelményeknek nem tesz eleget, akkor a Médiatanács jogosulttá válik további lépések megtételére – ahogyan ezt múlt heti döntésekor is közölte a testület.

Forrás: nmhh.hu



Hozzászólások

comments powered by Disqus