SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Új módszer a multimédiás adatbázisokban való kereséshez

Dátum: 2016-06-03 20:10:03   |  érdekes
Szerző: doga
Gyorsabbá és egyszerűbbé válhat a kép- és videogyűjtemények átkutatása.

A Bázeli Egyetem informatikusai egy új kép- és videókereső eljárást fejlesztettek ki, amelynek lényege, hogy a felhasználóknak elegendő egy vázlatot készíteniük a tablet képernyőjén vagy egy interaktív papíron, s a rendszer megkeresi az adott adatbázisban a vázlatra leginkább hasonlító felvételeket. A rengeteg multimédiás anyag között nagyon nehéz megtalálni egyes felvételeket, miközben az interneten a különböző keresők – például a Google és a Bing – egyszerűen és hatékonyan képesek felkutatni a dokumentumokat és a honlapokat, addig a multimédiás anyagokat tartalmazó gyűjtemények megtalálása csak nagyon korlátozottan valósul meg.

vitrivr nevű rendszer esetében a videóknál a felhasználók hasonló színekre, formákra és mozgásirányokra is kereshetnek. Lehetőség van megadni bizonyos kifejezéseket, példaként bemutathatók fotók és felvételek, valamint azok kombinációja, ezáltal a keresés személyre szabható. A rendszer szabadon hozzáférhető a nemzetközi kutatók és csoportok számára, s már számos területen alkalmazzák is. Többek között mozgásmintákat keresnek a segítségével a sportfelvételeken.

Világszerte számos szakember dolgozik a vitrivr bővítésén, s a munkát az idei Google Summer of Code anyagilag is támogatja. A vitrivr része az Európai Unió és a Svájci Nemzeti Alap iMotion nevű kutatóprogramjának is, s az amerikai Red Hen Labs munkatársaival folytatott nemzetközi együttműködés keretében a hatalmas videogyűjtemények keresőjének szánják.

Doga

Forrás: www.sg.huCímkék: vitrivr Google Bing 

Hozzászólások

comments powered by Disqus