SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Újabb bírságokat szabott ki a Médiatanács

Dátum: 2015-06-24 17:27:28   |  hazai
Szerző: dorka
Ordító reklámok és az emberi méltósághoz való jog megsértése miatt szabott ki bírságokat a szabályozó testület.

A Sport1 és Sport2 tévécsatornák az idén január–március közötti időszakban a reklámok, műsorelőzetesek vetítésekor 33 alkalommal, több mint 3 decibellel túllépték a környező műsorszámok hangerejét. Mivel a médiatörvény rögzíti, hogy a reklámok, a reklámokat jelző figyelemfelhívás, a televíziós vásárlás, a műsorelőzetes hangereje nem lehet nagyobb, mint az előttük és utánuk sugárzott műsorok hangereje, a Médiatanács 660 ezer forint bírságot szabott ki a televíziócsatornákat üzemeltető AMC Networks Central Europe Kft.-re. A Médiatanács arra törekszik, hogy a nézői igényeknek és a törvényi szabályozásnak megfelelően tartósan ösztönözze a médiaszolgáltatókat a reklámhangerővel kapcsolatos előírások betartására.

A testület e heti ülésén a túl hangos reklámok miatt 240 ezer forint bírságot szabott ki az ATV médiaszolgáltatójára is, amely idén január és március között a hirdetések vetítésekor hat alkalommal, több mint három decibellel túllépte a környező műsorszámok hangerőszintjét. A médiatörvény ugyanis a nézők védelme érdekében előírja, hogy a reklámok, a reklámokat jelző figyelemfelhívás, a televíziós vásárlás vagy a műsorelőzetes hangereje nem lehet nagyobb, mint az előttük és utánuk sugárzott műsorok hangereje. 

Összesen 14 millió forint bírságot szabott ki a Médiatanács a TV2 médiaszolgáltatójára az Éden Hotel című műsor április 24-ei adása miatt, amelyben erőszakos szexuális közeledést bemutató képsorok vetítésével megsértette az emberi méltóság tiszteletben tartására vonatkozó szabályokat, valamint a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatását tiltó rendelkezéseket. A Médiatanács a jogsértésekről szóló közlemény három napon belüli közzétételére is kötelezte a televíziót, amelyet az Éden Hotel egykori műsorra tűzési időpontjában sugárzott műsorszámban legalább két alkalommal, a TV2 honlapjának nyitóoldalán pedig egy héten át folyamatosan kell megjelenítenie. 

Forrás: nmhh.hu



Hozzászólások

comments powered by Disqus