SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Magyar fejlesztésű műsorfigyelő informatikai rendszert vezetett be a máltai médiahatóság

Dátum: 2015-02-08 16:00:00   |  hazai
Szerző: dorka
Ciprus után Málta is átvette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által kifejlesztett, egyedülállóan komplex magyar médiafigyelő rendszer egy szűkebb változatát a hazai szakemberek közreműködésével.

Az NMHH munkatársai által kifejlesztett Iris médiafigyelő informatikai rendszer egyedülállóan nagy adatbázist képes komplex módon, metaadatokkal ellátva feldolgozni: jelenleg több mint 8 millió műsoróra, 115 terabájtnyi adat, 141 rádió és televízió műsorfolyama képezi az elemzések alapját akár 1990-ig visszamenőleg. A többmodulos rendszer egy koordináló szerverből, csatornarögzítésért felelős kódolóegységekből, egy nagy kapacitású háttértárból és archiváló egységekből áll. Az adatok forrását egy többfajta bejövő jelet – kábel, műhold, digitális földi műsorszórás, IP – feldolgozni képes, ún. fejállomás biztosítja, a rögzített műsorok, reklámok pedig egy webes felületen felhasználóbarát módon kereshetők időpont vagy műsorcím szerint. A rögzítési rendszer nélkül a hatóság kénytelen lenne a médiaszolgáltatók adatszolgáltatására hagyatkozni, ami nagyban megnövelné az ügyek átfutási idejét.

A máltai hatóság 2013-ban kereste meg az NMHH-t a magyar-ciprusi együttműködés példája láttán, hogy tegye lehetővé az Iris rendszer adaptálását. Az ottani igényeknek megfelelően a máltai változat egy modulos, és 11 televízió 24 órás rögzítését végzi el. A szigetországban a magyar minta alapján most bevezetett rendszer egy videokazettán alapuló, elavult rögzítési megoldást váltott fel.
 

Forrás: nmhh.hu



Hozzászólások

comments powered by Disqus