SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

NASA: 2023-ban jön az űrhajósokat szállító Orion

Dátum: 2015-09-22 19:54:14   |  nagyvilág
Szerző: doga
Az űrügynökség maradt a távolabbi dátumnál, addig azonban két fontos küldetésre is sor kerül.

A SpaceX kapcsán nemrég láttak napvilágot az űrhajósokat is szállítani hivatott Dragon V2 űrkapszula hivatalos bemutatójáról szóló hírek, ez azonban csak az egyik ilyen fejlesztés, hiszen a NASA maga is jó ideje készül saját megoldásával. Az Orion program technikai és egyéb részleteinek jóváhagyásán már túl vannak, így jöhetnek az első küldetések. 

A hivatalos bejelentésben kiemelik, hogy most először érték el ezt a fontos mérföldkövet egy, a mélyűrbe, a Holdon túlra szánt kapszula esetében, ez pedig egyben azt is jelenti, hogy tartják magukat a korábban összeállított menetrendhez, még akkor is, ha a remélt korábbi dátumot nagy valószínűséggel lekésik. Maga a program összesen 6,77 milliárd dollárba kerül majd, ennek keretében pedig három fontos küldetésre kerítenek sort, amelyek közül az első már tavaly decemberben le is zajlott, Exploration Flight Test-1 (EFT-1) néven.

Jelenleg az űrhajósokat is szállító kapszula főbb komponenseinek gyártása, tesztelése, illetve összeszerelése zajlik (a hét fő szekcióból kettőt már összehegesztettek), az elkövetkező néhány hónapban az ESA által leszállítandó szervizmodul tesztváltozata is megérkezik, de végrehajtják az ejtőernyők részletes tesztjét és befejezik a teljes kapszula hegesztési munkálatait. Az Exploration Mission 1 (EM-1) 2018 őszén indul majd el, ez már az SLS segítségével juttatná a világűrbe a módosított Orion kapszulát, egyelőre űrhajósok nélkül, míg az EM-2 már űrhajósokkal ismétli meg az utat, valamikor 2023-ban, amely eddig a távolabbi, ám jóval valószínűbb határidőnek számított.

NASA persze folytatja a Commercial Crew Program keretében megkezdett együttműködést is, ennek révén pedig 2017-ben szállítják majd le az első űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásra, a két külső partner (a Boeing és a SpaceX) fejlesztéseire támaszkodva.

Doga

Forrás: www.sg.hu



Címkék: NASA 

Ezt olvasta már?

Nasa 4K az Intelsatról

Hozzászólások

comments powered by Disqus