SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Németország végleg búcsút int a középhullámnak

Dátum: 2015-12-21 15:22:04   |  nagyvilág
Szerző: doga
2015. december 31-én befejezik működésüket Németország utolsó középhullámú rádióadói – 95 éves rádiótechnológiai korszak zárul le ezzel.

A középhullámú rádiós műsorszórás évtizedeken át a legfontosabb műsortovábbítási technológiának számított Európában. Ennek a korszaknak a befejezését jelenti Németországban a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió döntése, amely szerint ez év végével leállítják utolsó még működő középhullámú adóberendezéseiket.

Az utóbbi években egymás után fejezték be működésüket az analóg amplitúdómodulációs technológiával működő, hosszúhullámú és középhullámú sávban sugárzó német tartományi és országos adók. Egy részüket naplemente után Magyarországon is jól lehetett fogni, és ez év végéig még érdemes próbálkozniuk a nosztalgikus rádiós élményeket keresőknek a KH 1422kHz-es frekvencián sugárzó, 400kW-os heusweileri adó vételével, amely a Deutschlandfunk műsorát továbbítja.

A mára elsősorban szerény hangminősége miatt elavulttá vált technológia kétségtelen előnye az országokon átívelő, nagy lefedettséget biztosító műsorsugárzás, amely ugyanakkor viszonylag drágán fenntartható adótornyokkal oldható csak meg. Az Európai Bizottság ajánlásának értelmében a német közszolgálati műsorszolgáltatók a középhullámú sugárzás helyett a digitális DAB+ rendszerű adóhálózat továbbfejlesztésére összpontosítanak. Az analóg FM adóhálózat mellett a digitális DAB+ jelenti a rádiózás jövőjét – és immár jelenét is Németországban.

Ugyanakkor továbbra is nyitott kérdés marad a hosszú- és középhullámú sáv digitalizálásának lehetősége, az úgynevezett DRM-technológia jövője. Egyelőre néhány kísérlet folyik ezen a téren, ám szinte alig lehet megfelelő vevőkészüléket találni a piacon. Pedig létezik egy terület, ahol a hosszúhullám digitális kiaknázása már a gyakorlatban is példásan bizonyított: a rádióvezérelt karórák, faliórák és ébresztőórák Európa legnagyobb részén megbízhatóan veszik a Frankfurt melletti 77,5kHz-es rádióadó jeleit.

Doga



Címkék: AM FM DAB+ 

Hozzászólások

comments powered by Disqus