SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

NMHH: 80 MHz-et nyert el a 3400–3800 MHz-es sávban két pályázó

Dátum: 2016-06-07 14:32:36   |  hazai
Szerző: doga
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) június 7-én kihirdette a 3400–3800 MHz-es frekvenciasávban elnyerhető frekvenciahasználati jogosultságok megszerzését célzó árverési eljárásban nyertes vállalatokat.

A felső sávban nyertes DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft., valamint az alsó sávban nyertes Vodafone Magyarország Zrt. együttesen 896,6 millió forintot ajánlott, összesen tíz felhasználói alapblokkra a 3400–3800 MHz-es frekvenciasáv hasznosításáért.

Az eredményhirdetésen dr. Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke kiemelte, az NMHH számára különösen fontos, hogy a frekvenciák értékesítésével újabb lendületet adjon a vezeték nélküli széles sávú szolgáltatások lefedettség- és kapacitásbővítésének, és ezáltal ösztönözze a mobilpiaci versenyt, hogy így legyen biztosított minden állampolgár számára az infokommunikációs javakhoz való hozzáférés egyenlő esélye. Beszédében hangsúlyozta továbbá, hogy napjainkban a hírközlés fejlődése nélkül minden más iparág fejlődése is elképzelhetetlen. A hatósággal szemben pedig jogos elvárás az, hogy a korlátosan rendelkezésre álló frekvenciákkal, a hírközlés 21. századi alapinfrastruktúrájával felelősen gazdálkodjon.

Aranyosné dr. Börcs Janka, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgatója kiemelte, hogy az elnyert frekvenciák szabad felhasználásúak: a hatóság nem írja elő, hogy mire kell használniuk azokat a nyerteseknek, arra viszont kötelezi őket, hogy valóban használatba vegyék. Ennek érdekében a nyerteseknek két éven belül ki kell kérniük a rádióengedélyt, illetve négy éven belül használatba is kell venniük a blokkokat. A sáv értékesítését a stratégiai partnerként kezelt hírközlési szolgáltatók részvételével lefolytatott konzultáció és a beérkezett észrevételek feldolgozása után kezdte meg a hatóság; a sáv értékesítése az NMHH 2012–2015-ös rádióspektrum-stratégiája beteljesülésének utolsó momentuma – mondta.

 

Az árverés részleteiről

A frekvenciasáv a nagy adatátvitelt igénylő széles sávú mobilszolgáltatásokra és olyan vezeték nélküli felhordó hálózatok kiépítésére alkalmasak, amelyek megteremtik az egyes hozzáférési pontok és a használók rendszerei közötti kapcsolatot. Ezen kívül állandó helyű hozzáférési hálózatok kiépítése is lehetséges a sávban. Az NMHH a korlátos erőforrás-gazdálkodás körében gondoskodik a frekvenciahasználat folytonosságáról és biztosítja a felmerülő új piaci igényekhez szükséges frekvenciákat. Az értékesítésre meghirdetett 3400–3800 MHz sáv alsó felében (3400–3600 MHz) idén június végén járnak le a 2001-ben 15 évre elnyert frekvenciahasználati jogosultságok, ezért az alsó sávrész meghirdetése időszerű volt. A sáv felső része (3600–3800 MHz) most nyílik meg először az érdeklődők számára.

 

A technológiai jellemzőkről

Az idén április 11-én kiírt árverési eljárásban két jelentkező volt, mindkét beadott ajánlat megfelelt a formai és tartalmi követelményeknek. A tartalmi értékelés alapján a 3400–3600 MHz-es, ún. FDD-sávban a Vodafone Magyarország Zrt. 2×30 MHz – 6 alapblokk – hasznosítási jogát szerezte meg 648,6 millió forintért, míg a 3600–3800 MHz-es, ún. TDD frekvenciasávban a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. 4 alapblokk – 20 MHz – frekvenciahasználati jogosultságáért adott közel 248 millió forintot. A hatékony frekvenciagazdálkodás érdekében a 3400 –3600 MHz sávban a Vodafone által elnyert FDD-blokkokat a frekvenciakiosztás során a sáv alján helyezi el a hatóság, míg a 3600–3800 MHz sávban a DIGI felhasználói blokkjait a felső sávhatártól kezdve, frekvenciában lefelé haladva határozza meg. Így a fennmaradó, használatba nem adott sávrészek a lehető legnagyobb, frekvenciában összefüggő blokkot alkothatják, és alkalmasak lesznek egy későbbi, esetleg együttes TDD-értékesítésre a jövőben, hiszen később is felmerülhet igény a blokkokra ebben a sávban.

A leendő nyertesek 2034-ig jogosultak a frekvenciák használatára.

 

A szolgáltatók terveiről

A sajtótájékoztatón a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. képviseletében Ryszka Sambor ügyvezető igazgatója elmondta, hogy „a megszerzett frekvenciák hozzásegítik a DIGI-t ahhoz, hogy még jobb minőségű és nagyobb kapacitású, hang- és adatátviteli szolgáltatás nyújtására alkalmas mobilhálózatot építsen ki”. A DIGI mobilhálózata jelenleg is épül: míg 2015-ben a fejlesztés előkészületei és a hálózat rádiós tervezése zajlott, idén már a bázisállomások épülnek annak érdekében, hogy a szolgáltatás mielőbb elindulhasson. A DIGI bízik abban, hogy a magyarországi vezetékes távközlési piacon elért sikereit a mobilpiacon is meg tudja ismételni, modern technológiára épülő kiemelkedő minőséggel és fogyasztóbarát árazással. „A hazai telekommunikációs piacon a DIGI fejlődését jól érzékelteti, hogy csak 2015-ben ötvenezerrel növelte ügyfelei számát, a televíziós szolgáltatások piacán pedig 24%-os piaci részesedést ért el” – nyilatkozta Ryszka Sambor.

Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a most elnyert 2*30 MHz-es frekvenciatartománynak köszönhetően a Vodafone Magyarországon is megkezdheti a felkészülést a minden eddiginél gyorsabb mobilszolgáltatásokat hozó technológiákra. Az új, 18 évre elnyert frekvenciakészlettel immár a Vodafone rendelkezésére áll a legnagyobb spektrumkészlet Magyarországon, mondta a vezérigazgató-helyettes, hozzátéve, hogy ezzel belátható időn belül megnyílhat az út új, innovatív szolgáltatások bevezetésére, valamint a lakossági és vállalati ügyfelek mainál is rugalmasabb kiszolgálására, köztük a vállalati vezetékes szolgáltatások erősítésére.

 

Az előzményekről

Legutóbb 2014 őszén adta át a hatóság tartós használatba a mobilszolgáltatóknak a 800 MHz-es, 900 MHz-es, 1800 MHz-es és 2600 MHz-es frekvenciasávokat, hogy a széles sávra alkalmas eddig nem használt frekvenciák értékesítésével gyorsítsa a széles sávú hálózatok kiépítését, a magyar digitális gazdaság fejlesztését, és élénkítse a gazdasági versenyt. A széles sávú szolgáltatások iránti igény azóta is folyamatosan növekszik, így az ezeket lehetővé tevő frekvenciasávok használatba adása a közérdek számára kiemelt jelentőségű. Akkor az újonnan piacra lépő DIGI Kft. mellett mindhárom szolgáltató nyert frekvenciákat.

Az NMHH-nak az a célja, hogy az elnyert frekvenciákat a szolgáltatók minél intenzívebben használják, és a társadalom javát szolgálják azáltal, hogy a szolgáltatók az ügyfelek érdekében szolgáltatást nyújtsanak rajta. A megszerzett frekvenciák használati kötelezettsége és a frekvenciák dinamikus értékesítése a piac átláthatóságát eredményezi és ösztönzi annak dinamikus fejlődését, valamint a szolgáltatások sokszínűségét.

Doga

Forrás: www.nmhh.hu



Címkék: NMHH Vodafone Digi 

Hozzászólások

comments powered by Disqus