SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

NMHH Médiatanács: Helyi, körzeti rádiós műsorok támogatása 76 millió forinttal

Dátum: 2016-07-20 15:16:22   |  hazai
Szerző: doga
Az Amadeustól a Klubrádión keresztül a Táska Rádióig 28 médiaszolgáltató nyert összesen 76 millió forintos támogatást a Médiatanács állandó rádióműsorok gyártását ösztönző pályázatának legutóbbi fordulójában.

A Médiatanács eheti ülésén döntött a Music FM Önindító műsorának egy januári, szabad szájú adása miatti korhatár-besorolási jogsértés százezer forintos megbírságolásáról, emellett többek között eredmény született a Balassagyarmat 95,7 MHz helyi kereskedelmi hasznosítású rádiós frekvenciapályázaton is Rádiós hír-, tematikus és szolgáltató magazinműsorok jutottak támogatáshoz.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa 76 millió forint támogatáshoz juttatott 28 helyi, körzeti és kisközösségi rádiót egy éven át a rendszeresen jelentkező műsoraik finanszírozására kiírt Magyar Média Mecenatúra program idei pályázatának második fordulójában. Hírműsor kategóriában 15 eredményes jelentkező volt: a fővárosiak közül a Jazzy Rádió, a Klasszik Rádió és a Klubrádió műsorait támogatja a Médiatanács, a vidékiek közül a szolnoki Amadeus Rádió, a Bajai Rádió, a szombathelyi Credo Rádió, a szegedi Európa Rádió, a zalaegerszegi Egerszeg Rádió, a paksi Fortuna Rádió, a kiskunsági Gong Rádió, a kalocsai KORONAfm100, a kiskunfélegyházi Sirius Rádió, az egri Szent István Rádió és a székesfehérvári Táska Rádió, valamint a szintén a város körzetében működő Magyar Katolikus Rádió adója vált kedvezményezetté. A tematikus magazinműsorok kategóriájában 3 szolgáltatót támogattak: a budapesti Inforádiót, a pápai Mária Rádiót és a dunaújvárosi Rádió 24-et. Szolgáltató magazinműsorokra 10 rádió nyert támogatást: a szolnoki Amadeus Rádió, a gyöngyösi Dió Rádió, az Európa Rádió miskolci és debreceni adója, az egri FM 7 Rádió, a szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió, a pécsi Rádió 1, a Rádió Dabas, a kiskunmajsai Sirius Rádió és a törökszentmiklósi Szent István Rádió. A Médiatanács 2011 óta ebben a pályázati típusban 567 esetben, több mint 1,6 milliárd forinttal támogatta a helyi, körzeti és kisközösségi rádiók műsorainak gyártását annak érdekében, hogy a hallgatók számára megkönnyítse a tájékozódást a helyi közéleti és kulturális ügyekben. Az idei pályázat következő fordulójára augusztus 22-től szeptember 22-ig lehet jelentkezni az elektronikus pályázati rendszeren keresztül.

 

Médiafelügyeleti és kvótateljesítési jogsértések

Ismét rossz korhatár-besorolást használt a Music FM, ami miatt a Médiatanács százezer forint bírságot szabott ki. A január 15-ei, Önindító című reggeli műsort a 12-es kategória helyett a 16 éven aluliaknak nem ajánlottként kellett volna közzétennie, mert szexualitással foglalkozó témákat olyan túlzott részletességgel, vulgárisan és ellenpontozás nélkül dolgoztak fel, amelyek kerülendők a 16 éven aluli korosztály érdekében. A testület a gyermekek védelmében hónapok óta átfogó tematikus vizsgálat keretében ellenőrzi a nagy hallgatottságú reggeli rádiós műsorok korhatár-besorolási gyakorlatát. A Music FM-et a múlt héten egy másik januári adása miatt szintén elmarasztalta a Médiatanács, emellett korábban a Class FM, a Tilos Rádió és a Sláger FM esetében is jogsértéseket állapított meg.

 

Folytatódtak a médiatörvényben előírt műsorkvóta-kötelezettségek 2015-ös alulteljesítése miatti eljárások: ezúttal a Médiatanács a helyi kisközösségi rádiókat ellenőrizte, és hárommal szemben szabott ki csekély összegű bírságot: a gyomaendrődi Rádió Sun, a Rádió Szarvas és a székesfehérvári Táska Rádió szolgáltatóira.

A Médiatanács a Karc FM szolgáltatóját egy hatósági ellenőrzésben feltárt hiányosságok következtében indított eljárásban figyelmeztette amiatt, hogy a rádió kevesebb gazdasági tematikájú műsort, magyar zenét, helyi közélettel foglalkozó, közszolgálati és idegen nyelvű műsort, valamint több ismétlést tett közzé a szerződésében vállaltakhoz képest, illetve megsértette a termékmegjelenítés szabályait, és burkolt reklámot is sugárzott.

 

Döntések rádiós frekvenciás pályáztatásokban

A Médiatanács a Balassagyarmat 95,7 MHz helyi rádiós frekvencia pályázatán az egyedüli jelentkező Megafon Rádió Kft.-t hirdette nyertesnek. A helyi kereskedelmi rádiót Megafon néven tervezi üzemeltetni a pályázó, a szerződést a döntés kézhezvételétől számított 45 napon belül kötheti meg a hatósággal.

A testület a pályázati ajánlat alaki érvényességi vizsgálata után nyilvántartásba vette a Velence Meleg-hegy 90,4 MHz helyi frekvencia pályázatára jelentkező Fehérvár Rádió Kft.-t.

Baja 89,8 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű hasznosítására kiírt pályázati felhívást véglegesítette és csütörtökön a honlapján közzéteszi a Médiatanács, a tervezet szövegére nem érkezett észrevétel. A 36 ezer fős vételkörzetű lehetőségre a pályázati ajánlatokat szeptember 7-én lehet majd benyújtani.

A Médiatanács az egyes vidéki településeken működő rádiózási lehetőségek folytatása érdekében felkérte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hivatalát, hogy dolgozzon ki frekvenciaterveket a jelenleg a Helikon Rádió használatában álló Keszthely 99,4 MHz és Nagykanizsa 95,6 MHz, valamint a jelenleg a Best FM Hajdúnánás rádió által üzemeltetett Hajdúnánás 93,9 MHz médiaszolgáltatási lehetőségekre. Ezeknek a frekvenciáknak a használati jogosultsága ugyanis 2017 júliusában lejár, a tanács a döntésével pedig már most megkezdi a felkészülést a jövőbeni pályáztatásra.

Doga

Forrás: www.nmhh.hu



Hozzászólások

comments powered by Disqus