SAT.HU ANTENNA SZAKÁRUHÁZ TERMÉKAJÁNLÓ

Olcsóbbak lesznek az SSD-k

Dátum: 2015-12-07 13:53:16   |  érdekes
Szerző: doga
Néhány éven belül az SSD-meghajtók olyan olcsók lesznek, mint a merevlemezek.

A TrendForce tanulmánya szerint a flashmemóriák ára gyorsan csökken, és emiatt még olcsóbb SSD-ket lehet majd kapni. Ez egyben azt is jelenti, hogy eltűnhet a winchesterek árbeli előnye. Amíg 2012-ben 99 centbe került egy gigabájt flashmemória, addig idén már csupán 39 centbe, 2016-ra 24 centbe, míg 2017-re 17 cent lehet. A HDD-k ára gigabájtonként 7 cent volt tavaly, idén, jövőre és 2017-ben is 6 cent lesz.

Az árcsökkenés állandó volt, az elmúlt egy évben az ár több mint tíz százalékkal csökkent. Mindez elsősorban az SSD-meghajtók elterjedésének köszönhető, ami felerősíti a folyamatot, de az ár nagyon tovább már nem mérséklődhet, mert elfogyott a gyártók számára a mozgástér.

Jelenleg a notebookok 29 százalékában van SSD, ez az arány Alan Chen, a DRAMeXchange menedzsere szerint jövőre 31 százalékra, 2017-re pedig 41 százalékra nőhet. A szakember kifejtette azt is, hogy a számítógép-gyártók és a disztribútorok visszafogják az SSD-beszerzéseiket a vártnál kisebb mértékű notebook-eladások miatt. Jövőre a 256 gigabájtos SSD-meghajtók már árban közelíteni fognak a merevlemezek szintjéhez, így nő majd az üzleti szegmensben az eszközök elfogadottsága.

Doga

Forrás: www.sg.hu



Címkék: SSD HDD 

Hozzászólások

comments powered by Disqus